Frits Rouvoet helpt vanuit de organisatie Bright Fame vrouwen in de prostitutie. Vandaag bespreken we de situatie op de wallen, wat Frits ziet gebeuren onder de vrouwen en wat zijn verwachtingen zijn voor de komende periode. “Door corona hebben we geleerd dat we de prostitutie niet zomaar kunnen stoppen. Maar we kunnen wel van betekenis zijn voor die ene. En als we genoeg mensen bereiken, wordt er vanzelf verandering zichtbaar.”

Thirza van der Neut 11 november 2022 www.revive.nl

Impact van corona

De afgelopen twee jaar zijn voor de meeste mensen niet makkelijk geweest: Veel binnen zitten, kinderen waren fulltime thuis en bijna iedereen zat de hele dag achter een schermpje. Ook hadden veel bedrijven geen of minder klandizie. Soms moesten zij de deuren sluiten. “Voor de mensen in de prostitutie was dit ook het geval. Maandenlang hebben ze niet kunnen werken, terwijl ze wel huur moesten betalen. Het werk op de wallen is geen vetpot – maar door Corona hebben bijna alle werkers ook nog eens schulden.” 

“Toen tijdens de lockdown aangekondigd werd dat de wallen dicht moesten, riepen christenen vaak ‘halleluja!’ Maar daarbij vergaten ze de andere kant: Vrouwen komen hier om voor hun familie ver weg te zorgen. Tijdens corona konden ze dat niet omdat hun inkomsten weg vielen. Ze redden het financieel gewoon niet meer.”

Een rekensommetje

Afgelopen maanden heeft het team van Bright Fame in samenwerking met een boekhouder een rekensommetje gemaakt. “Mensen in de prostitutie hebben hoge kosten om in Amsterdam te kunnen wonen en leven. In totaal gaat het gemiddeld om €10.700,- De woonlasten alleen al zijn namelijk tussen de €1.400,- en €1.800,- Daarvoor krijgen ze ongeveer 25 tot 30 meter aan woonruimte en een gedeelde keuken en toilet. Daar bovenop komen boodschappen en de kamerhuur voor hun werk.” 

Nederlanders denken dat mensen in de prostitutie veel verdienen, maar dat is een mythe. “Gemiddeld hebben ze een omzet van €9.700,- Op dit moment draaien ze dus duizend euro per maand verlies. De schulden kunnen ze niet afbetalen en er gaat ook geen geld meer naar familie. Er is geen toekomst voor hen op dit moment.”

Hulp vragen

Ondanks dat er tijdens corona weinig aanloop was door de vrouwen op het kantoor van Bright Fame, ziet de organisatie nu dat ze de weg naar hen weer weten te vinden. “Tijdens Covid was hun hoofd zo vol van de problemen waarover ze moesten nadenken. Bovendien waren ze druk met het opvullen van de gaten als Escort – werk dat vaak buiten de belastingdienst om gedaan wordt.” Nu ze hun werk weer ‘normaal’ kunnen doen, komt er wat meer openheid voor andere mogelijkheden. “Een aantal vrouwen (onlangs vijf in een week) komt praten over een andere baan. Dat is een mooie ontwikkeling.” Maar dan zijn de vrouwen er nog niet. “Als ze stoppen met hun werk, blijven ze met de hoge huur van hun appartement zitten. We zullen naast een andere baan ook een andere woonplek voor hen moeten vinden. Iets wat in deze tijd niet makkelijk is.”

Verwachting

Bright Fame verwacht dat veel meer mensen in de prostitutie zullen ervoor kiezen een andere baan te gaan zoeken. “We denken dat een groeiend aantal vrouwen onze training wil volgen. Daar leren ze hoe ze in deze maatschappij kunnen meedraaien. Schouder aan schouder willen we de vrouwen helpen om de stappen te zetten richting hun droom. We willen hen tot hun potentie laten komen zodat ze weer iets kunnen toevoegen aan de maatschappij.” Daarin kan de hulp heel praktisch zijn. “Jezus was betrokken bij mensen, ook in hun nood. Wij mogen op praktische wijze laten zien wie Jezus is.”

Gebedspunten

Praktisch ondersteunt Bright Fame op dit moment een heel aantal vrouwen met boodschappengeld (een waardebon voor een supermarkt). “Ons gebed is dat de ogen van deze vrouwen opengaan zodat ze zich gaan afvragen waar ze mee bezig zijn. Sommigen zullen dan terugkeren naar hun thuisland, anderen gaan studeren of op zoek naar werk.”

Bright Fame bereidt zich op dit moment voor op een golf van vrouwen die willen stoppen met hun werk in de prostitutie. Om hen hierin op een goede manier te ondersteunen, zijn ze in samenwerking met stichting El Roi (hulporganisatie provincie Utrecht) op zoek naar een woning waarin vrouwen een aantal maanden kunnen verblijven. “Buiten de omgeving Amsterdam kunnen ze loskomen van hun oude werk en contacten. Bovendien kunnen ze met lagere woonlasten daadwerkelijk de overstap maken naar een andere baan.” Een gebedspunt daarin is dat er een geschikte woning in beeld komt. 

Voor meer informatie over Bright Fame en de projecten die ze doen kun je terecht op hun site                                                       

                                     

IBAN: NL53 INGB 0004 1039 12 tgv Bright Fame 
Postbus 12274, 1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 +31 20 2602118  www.brightfame.nl info@brightfame.nl

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *