Jezus ziet jou zitten

Lucas 19: 1-10

1 Jezus ging Jericho in en trok door de stad. 2 Er was daar een man die Zacheüs heette, een rijke hoofdtollenaar. 3 Hij wilde Jezus zien, om te weten te komen wat voor iemand het was, maar dat lukte hem niet vanwege de menigte, want hij was klein van stuk. 4 Daarom liep hij snel vooruit en klom in een vijgenboom om Jezus te kunnen zien wanneer hij voorbijkwam. 5 Toen Jezus daar langskwam, keek hij naar boven en zei: ‘Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven.’ 6 Zacheüs kwam meteen naar beneden en ontving Jezus vol vreugde bij zich thuis. 7 Allen die dit zagen, zeiden morrend tegen elkaar: ‘Hij is het huis van een zondig mens binnengegaan om onderdak te vinden voor de nacht.’ 8 Maar Zacheüs was gaan staan en zei tegen de Heer: ‘Kijk, Heer, de helft van mijn bezittingen geef ik aan de armen, en als ik iemand iets heb afgeperst vergoed ik het viervoudig.’ 9 Jezus zei tegen hem: ‘Vandaag is dit huis redding ten deel gevallen, want ook hij is een zoon van Abraham. 10 De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’

Ik vind dit zo’n gaaf stuk in de Bijbel. Ik zie het helemaal voor me. Dat kleine mannetje in die dicht bebladerde boom. Hij wilde gewoon niet gezien worden. Maar toch zo nieuwsgierig om wat van Jezus op te kunnen vangen dat hij zich gewoon verstopte. Net als een kind, verstoppertje spelen. Hoe vaak heeft hij zich niet moeten verstoppen in zijn kindertijd? Hij was klein van stuk en als dat apart genoemd wordt, dan ben je niet een klein beetje kleiner maar dan was hij waarschijnlijk echt klein. Andere kinderen pestten hem daar natuurlijk mee en kleine Zacheüs heeft denk ik heel wat te verduren gehad. Gepest met woorden, regelmatig een pak slaag want iedereen kon harder rennen dan hij en altijd buiten de groep. Het wordt ons niet verteld in de Bijbel maar het kan heel goed zo zijn geweest.

En dan wanneer hij opgroeit na zijn studietijd krijgt hij een goede baan en zelfs een positie als hoofdtollenaar. Als belastinginner inde hij het geld voor de vijand de Romeinen. Hij zal als mensen het geld niet hadden het geleend hebben en extreme rentes daarvoor gevraagd hebben. Hij werd een dief van zijn eigen volk en daardoor nog steeds afgewezen door de mensen. Wat hem vroeger overkwam achtervolgde hem nog steeds. Alhoewel hij daar nu zelf de hand in had.

En dan komt Jezus in de stad en passeert de boom waar Zacheüs in zit. Te midden van de groep volgelingen en toehoorders ziet Jezus die ene. Hij stopt en laat de groep voor wat het is en roept Zacheüs naar beneden en zegt hem dat Hij graag bij Zacheüs in huis wil zijn. Zie je het voor je? Daar staan dan al die geweldige mensen die zo achter Jezus aanlopen. Ze waren net zo lekker aan het luisteren en dan dit. Jezus die publiekelijk het stempel dief van Zacheüs afneemt en hem tot een vriend maakt. Want in iemands huis komen., dat deed je alleen bij vrienden in die tijd en cultuur. Er is geen veroordeling bij Jezus naar Zacheüs toe. Jezus zag hem als een vriend. Natuurlijk was Jezus het niet eens met de handelswijze van deze kleine man maar hij zag ook het kind dat zich nog steeds verstopte. Binnenin Zacheüs gebeurde iets en hij begon uit zichzelf te beloven dat hij viervoudig terug wilde geven van wat hij afgenomen had en de helft van zijn bezit aan de armen wilde geven. Wauw zonder gepush en zonder te vragen maar van binnenuit.

Paasboodschap
Andersom gebeurde ook wat. Jezus kreeg te horen van de geweldige volgers en geïnteresseerden dat Hij het huis van een zondaar inging en daar wilde verblijven. En dat is nou exact waar Jezus voor naar deze aarde is gekomen. Datgene dat ons in de weg zit of op ons drukt dat heeft Hij gedragen. Ook met Pasen 2022 geldt dit nog steeds. Dat is het ook wat ik de vrouwen mag brengen: je bent geen prostituee maar het is je situatie.

Van binnen ben je de vrouw die een goede moeder of een goede dochter wil zijn. Van binnen ben je die vrouw die zo graag achter haar droom aan wil gaan. Dagelijks horen wij de verhalen en de situaties. Dagelijks willen wij die vriend zijn die ze zo hard nodig hebben. Dagelijks willen wij dat doen wat Jezus deed en mogelijk maakte om de stempels af te nemen zodat er binnen in die ene een verandering tot stand kan komen.

Natuurlijk geldt dit voor iedereen die dit leest en het gevoel heeft om zich net als Zacheüs vanwege gebeurtenissen uit het verleden en situaties van het heden te moeten verstoppen. 

Weet dan,

Jezus ziet jou zitten!                                                       

                                     

IBAN: NL53 INGB 0004 1039 12 tgv Bright Fame 
Postbus 12274, 1100 AG Amsterdam +31 6 54985459 +31 20 2602118  www.brightfame.nl info@brightfame.nl

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *