Frits Rouvoet investeert in Oost-Europa om seksverkeer te voorkomen: “Veel dames leven in een uitermate kwetsbare positie”

Dick van den Bos  www.revive.nl  13 Oktober 2021


Frits Rouvoet van stichting Bright Fame reist regelmatig af naar Oost-Europa om daar te investeren in de preventie van seksverkeer naar Nederland. Laatst was hij in Moldavië, en schrok hij opnieuw hoezeer dames aan prostitutie worden blootgesteld. “Ik ontmoette een groep dames, en meer dan de helft is al via social media benaderd voor de prostitutie.”

Een van de plekken waar Frits tijdens zijn trip kwam, waren scholen in Moldavië. “Daar sprak ik met meisjes van tussen de 12 en 18 jaar oud. Met hen sprak ik wat er gebeurt als mannen je gouden bergen in Amsterdam beloven. Ik vertelde over prostitutie en escort en dat je niet een gewone baan krijgt als je op de uitnodiging ingaat, maar een baan in de rosse buurt.”

“ER IS VEEL ARMOEDE, UITZICHTLOOSHEID EN OOK VADERLOOSHEID.”

“Ik schrok er echt van toen ik ontdekte dat meer dan de helft van deze meisjes al via social media zijn benaderd. Ze krijgen berichten als: ‘Wat zie je er prachtig uit’, ‘wil je geld verdienen?’, ‘We hebben mogelijkheden om een leven op te bouwen in West-Europa.’”

Uitzichtloos
Frits weet als geen ander dat dit gebeurt, maar dat het zó vaak voorkomt, zette hem weer even stil. ”Dat is echt een kwalijke zaak. Tegelijkertijd viel het me weer op hoe uitzichtloos de meeste mensen hier leven. Vaak is er in dorpen niet eens een supermarkt. Dan kijk je rond en denk je: ‘wat is er voor toekomst hier? Het is dor en doods.’ Dus dan is het heel verleidelijk om er tussenuit te gaan.”

Daarnaast is ook de familiesituatie van veel van de vrouwen heel heftig, geeft Rouvoet aan. “Er is veel armoede, uitzichtloosheid en ook vaderloosheid. Veel vaders zijn emotioneel afwezig. Veel van hen drinken heel veel alcohol. Dat stook je zelf dus het is spotgoedkoop. Veel vaders mishandelen hun vrouw en kinderen.

Geaccepteerd
Die mishandeling is best normaal en geaccepteerd. Er was zelfs een voorganger die zei tegen een vrouw: ‘Mishandeling is het kruis dat je moet dragen.’ Zo! Dan ben je voorganger van de kerk en dan zeg je dat. Dat zijn hele moeilijke dingen. De conclusie van veel vrouwen die in Amsterdam in de prostitutie zitten  –  en die ik daarover spreek – , is: ‘Als wij een aanwezige vader hadden gehad, dan waren we hier niet terechtgekomen.’”

Vandaar dat Frits – naast het werk dat hij in Nederland doet – veel hamert op preventie. Hij staat ook in contact met Oost-Europese hulpverleners uit de jeugdzorg. “Dan zeg ik tegen die mensen: ‘Let op de signalen.’ Teruggetrokkenheid, je lichaam bedekken, niet gezien willen worden, het zijn allemaal signalen. Ook is het belangrijk om kritisch onderzoek te doen naar de dames die al in Nederland zijn. Vraag hen om eens een loonstrookje in te sturen, bijvoorbeeld.”

“ER WAS OOK VEEL JEUGD, DIE POSITIEF IN HET LEVEN STOND. JE PROEFDE: ‘ER IS HOOP IN DIE KERK.’”

Toch was er ook een plek waar Frits heel blij en dankbaar van werd; dat was een kerk waar hij sprak. “We gingen gezellig eten, omdat het een Moldavische variant op ‘thanksgiving’ was. Maar er was ook veel jeugd, die positief in het leven stond. Je proefde: ‘er is hoop in die kerk.’ Mensen keken met vertrouwen en hoop naar de toekomst.”

Uiteindelijk heeft Frits via partners ook muziekinstrumenten voor deze kerk kunnen regelen, tijdens een eerder bezoek. “Dus ze wilden mij het concert laten horen, met hun nieuwe muziekinstrumenten. Dat is prachtig. Het is echt een gemeente die veel doet met de middelen die ze hebben.” Overigens, benadrukt Frits, zijn ze nog op zoek naar Nederlandse partners die hen verder kunnen helpen.

Ondernemen
Frits vertelt verder in contact te zijn met een ex-parlementariër, die hem helpt om in contact te komen met kerken en organisaties in het land. Samen met organisaties in Nederland helpen ze middels microkredieten om mensen te stimuleren een eigen onderneming op te zetten, om zo bestand te zijn tegen verkeerde invloeden vanuit de seksindustrie.

“Dat zien we ook bij Alexandra, een vrouw die de prostitutie verlaten heeft via Bright Fame. Ze is nu op kleine schaal aan het ondernemen. Ondanks dat er echt verleiding is geweest om terug te keren naar de prostitutie, is het bijzonder om te zien dat ze toch staande blijft en aan de gang blijft gaan om haar leven op te bouwen. Dat is ook een onmisbare kant in de strijd tegen moderne slavernij.”

18 oktober is de Europese dag tegen mensenhandel. ‘Is het een alleen een dag die we ingesteld hebben of willen we werkelijk iets veranderen’, is een kanttekening die Rouvoet hierbij zet.

Klik hier om het werk van Bright Fame te steunen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *