“Het belangrijkste bij het vinden van je bediening is dat je in beweging blijft”

Dick van den Bos 7 September 2021 

Frits Rouvoet van stichting Bright Fame spreekt veel in kerken of bij jeugdgroepen. Een van de meest gestelde vragen die hij krijgt, is: ‘Frits, hoe vind je nou je bediening?’ In dit artikel vertelt hij hoe het vinden van je bediening pas echt lukt als je het niet te ‘hoogdravend’ benadert, maar begint bij het begin, vertelt hij.

“Van bedieningen hebben we vaak iets heel groots gemaakt. We zien bediening als een aantal hoogverheven mensen die op het podium functioneren. Terwijl het eigenlijk heel simpel is: bediening begint daar waar je bent. Vanaf daar kan het zich ontwikkelen tot een specifieke bediening.”

“Het belangrijkste is om Prediker 9 vers 10 als uitgangspunt te nemen: ‘Doe datgene wat je hand vindt om te doen.’ Ik denk dat als we dit in de praktijk brengen, dat het veel makkelijker is voor mensen om hun bediening te vinden.”

Hij illustreert het met een mooi voorbeeld uit zijn eigen leven. “Ik werkte vroeger in een winkel die wasmachines en televisies verkoopt. Daar kwam ik veel mensen tegen die problemen hadden in hun leven, bijvoorbeeld weinig geld of relationele problemen. Ik heb veel momenten gehad dat ik tussen de koelkasten met mijn ogen open voor die mensen bad. Dat was echt een stukje bediening.”

“Of ik kwam bij die oudere dame thuis die een bepaalde zender niet op haar tv kreeg. Ze had een pot koffie klaargezet. Terwijl ik die zender er binnen een minuut op had gezet, kwamen verhalen naar boven dat ze eenzaam was. Dan had je gesprekken, soms hele geestelijke gesprekken. Dat is ‘het doen wat je hand vindt om te doen.”

Soms moet je gewoon in beweging komen, ook al vind je het niet overdreven leuk om te doen, zegt Frits. “Dat ik heb in mijn leven gemerkt. Ik heb kinderwerk gedaan, ik heb evangelisatie op straat gedaan. Beide dingen zijn niet echt mijn ding, maar ik wilde het wel proberen. Ik ging het gewoon doen. Ook al vind je het niet super, ik deed het wel en was er trouw in. Net zo lang totdat er een goede vervanging was.”

“Ik denk als je in beweging bent, dat daar de bediening begint. Als een schip stilligt, kan die niet sturen. Maar als een schip vaart, kun je wel sturen. Zo stuurt God in ons leven. Bij mij ging God me ook stapje voor stapje meer toevertrouwen.”

Vrouwen op zijn pad

Op een gegeven moment ging ik bij Berea werken en kwamen er veel vrouwen op mijn pad voor wie Frits moest bidden. Soms vroeg hij zich af of er iets mis was, dat dit steeds op zijn pad kwam. Maar God ging het bevestigen en Frits zag hoe bijvoorbeeld trauma’s van seksueel misbruik verdwenen.

Uiteindelijk groeide dit zo ver uit, dat hij er ook profetieën over begon te krijgen. Hij ontdekte toen stap voor stap zijn roeping op de Wallen in Amsterdam. Dat was een spannende stap, maar steeds kwamen de bevestigingen, vertelt Frits.

“Dat was een enorme drempel. Ik vroeg me af: gaan de vrouwen mij accepteren? Toch hadden de vrouwen door dat ik niet voor hun lichaam kwam, maar echt geïnteresseerd was. Op de eerste dag hadden we al een aantal hele leuke gesprekken. Al snel vroegen mensen aan mij: ‘Frits, mogen we met je mee langs de vrouwen.’ Zo kwam er iets in beweging, wat uiteindelijk uitgroeide tot de grote en bekende stichting Bright Fame.’

“Je bediening ligt vaak dichtbij hetgeen waar je nu al mee bezig bent. Ik vraag vaak aan mensen: ‘Wat is je hobby?’ Kook je graag? Nodig dan iemand uit om een hapje bij je te komen eten. Je gebruikt je hobby daar dan voor.”

“We hebben misschien niet allemaal een grote genezingsbediening, of een bediening om een bekende Bijbelleraar te worden. Of om haarscherp te profeteren. Maar alleen al iemand een compliment geven is in de basis profeteren. Voor complimenteren heeft niemand een bijbelschool of gebedscursus nodig.”

Grote roeping

Frits vertelt hoe je een grote roeping kan hebben, maar hoe het niet plaatsvindt als je niet in beweging komt. “Ik ken iemand die een woord kreeg over kinderwerk. Maar hij bleek, ook na het woord, nooit iets met kinderwerk te doen. Denk je dat je bediening ineens uit de hemel komt rollen? Dat moet je in beweging zetten. Nu, dertig jaar later, is het woord van de kinderbediening nog steeds niet uitgekomen.”

“Begin altijd bij wat je hand vindt om te doen. Doe boodschappen, help iemand in de tuin, kook voor mensen.” Frits heeft zelf eens een buurvrouw geholpen met haar boodschappen tillen, wat een deur opende naar haar. “Ik heb haar nog geregeld opgezocht, en ze heeft ook een film bij ons gekeken over het leven van Jezus. Ze was heel open en we hadden mooie gesprekken.”

“Een periode later stond de politie bij haar op de stoep en bleek ze te zijn overleden. Ik denk dat ik haar in de hemel ga tegenkomen, simpelweg nadat ik haar boodschappen sjouwde.”

“David ging naar zijn broers om iets kleins te brengen, maar God gebruikte het om iets groots te doen. Als hij niet gegaan was, had hij het zomaar kunnen missen. Vaak willen we als christenen die kleine stappen niet zetten, maar dan komen de grote stappen ook niet.”

“Als je in beweging bent en je doet misschien nog niet de dingen die je heel leuk vindt, ga dat gewoon doen. Dan krijgt God je echt wel op je plekje!”

Sta schouder aan schouder met Bright Fame en doneer via: https://www.brightfame.nl/doe-mee/doneer/


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *