Door te zwijgen zeggen we eigenlijk dat prostitutie oké is

Gisteravond toen we op straat waren, hadden we een lang gesprek met een vrouw van middelbare leeftijd.

Net als de vorige keren dat we haar spraken gaf ze aan dat ze regelmatig depressief was en constant moe. Zes avonden per week zit ze achter het raam en ze verdient nauwelijks geld. De schulden lopen enorm op en dat geeft weer een hoop stress, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Dit is voor haar de reden om niet bij ons op het kantoor te gaan komen omdat ze te moe is en haar bed niet kan uitkomen.

Ik ken haar goed genoeg en kon haar er dan ook even mee confronteren dat met alleen maar achter dat raam te blijven zitten de verandering niet zou komen. Dat zij in beweging moest gaan komen en dat dan ook God iets kon gaan doen.
In Job 22 vers 28 staat: “dat wanneer wij besluiten nemen God ons gaat volgen en Zijn licht gaat schijnen op de wegen die wij gaan”. Na een goed gesprek besloot ze om in de eerste week van januari langs te gaan komen en dat we gaan kijken wat haar situatie is en welke stappen er nodig zijn om zo snel mogelijk achter het raam vandaan te kunnen gaan.

Afgelopen zondag kreeg ik een berichtje van een jonge Oost Europees meisje of ik deze week tijd had voor een persoonlijke kwestie. Gisterochtend spraken we elkaar over haar praktische vraag. Naar aanleiding daarvan kwamen we al snel op haar verleden. Ik heb al zoveel verhalen aan moeten horen en toch raakt het mij weer elke keer. Op haar 16e werkte ze al in de prostitutie in haar thuisland en 7 jaren later alweer een kleine twee jaar in Amsterdam achter het raam. Ook bij haar is er stress, moeite om rond te kunnen komen en dat allemaal om haar dochter een beter leven te kunnen geven dan zij zelf had. Op mijn vraag wat ze nu graag zou willen kwam er niet direct een antwoord maar geleidelijk aan waren er toch nog wel wat dromen die naar boven kwamen. Wanneer je in je verleden nooit de mogelijkheden kreeg om te studeren en als je nooit gestimuleerd werd om te dromen wat je graag zou willen dan is dat inderdaad niet zo snel op te noemen wat je moet gaan doen met je leven. Ook met haar komen we in de eerste week van januari weer bij elkaar.

Op dit moment heb ik een namenlijst met 17 vrouwen die graag willen stoppen. De één heeft het nog maar voor het eerst uitgesproken en de ander is al verder in haar gedachtes of heeft zelf al wat ondernomen. Als Bright Fame zijn we ons enorm aan het voorbereiden op een groot aantal vrouwen dat wil gaan stoppen en een normale baan wil.

Overdag zien we het grootste gedeelte van de ramen al leeg staan. Maar ook op de avond zijn er meer ramen gesloten dan een jaar terug. Gordijnen blijven dicht en de werkruimte is leeg.

Zoals elk jaar is december weer een drukke maar ook gezellige maand. Op vijf december was ik weer de hele dag als sinterklaas met twee roetveeg pieten op straat. ’s Avonds liepen we zelfs met twee sinterklazen en vier roetveegpieten op straat. Net als verleden jaar bezochten we ook twee clubs op de Wallen en veel van de vrouwen wilden natuurlijk met Sinterklaas op de foto. Dus op een goede plek met normaal licht en een snel aangetrokken truitje wordt de foto dan gemaakt.

Verleden week deelden we ons kerstcadeau uit aan de vrouwen met een uitnodiging voor de Christmasparty.

Dit jaar bestond ons cadeau uit een mooi badlaken met de tekst “Beauty at the Beach”.

Onze acht teams liepen met tassen vol te sjouwen om alle 400 badlakens uit te kunnen delen. We namen er goed de tijd voor om ook nieuwe contacten te kunnen maken. Wat mij ontzettend bij bleef was die ene vrouw die eigenlijk de deur niet wilde openen. Normaal krijgen we ook geen contact met haar. Toen ze begreep dat ze dit gratis kreeg aangeboden veranderde haar gezichtsuitdrukking compleet naar een grote lach. Ook deze week toen ik langsliep was die lach daar weer.

Waar ik vandaag van genoot was van het meisje dat voor haar eerste Nederlandse taalles op kantoor was. Bij het herhalen van wat zinnen had ze er zichtbaar plezier in en bij het compliment kwam daar een ongelofelijk blij gezicht te voorschijn. Wat is het toch bijzonder om op allerlei manieren naast deze vrouwen te mogen staan en ze te helpen op weg naar een ander leven.

Wij als team mogen dat heel praktisch doen op straat en hier op kantoor op allerlei wijze. U kunt rondom deze vrouwen staan met uw gebed en met een financiële ondersteuning  samen “Schouder aan Schouder”!

Maak een paar minuutjes vrij en 
maak een eindejaars gift over 
en sta met ons 
“Schouder aan Schouder”
Laten we hen samen helpen om 
niet alleen over hun droom te dromen
maar hun droom te kunnen leven in 2020!
Giften ter ondersteuning van het werk kunnen overgemaakt worden naar

NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME

Bright Fame is een ANBI-erkende stichting!
        
Giften ter ondersteuning van mijn werk kunnen overgemaakt worden 
onder vermelding van mensenhandel op 
NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME


Jacqueline en Frits Rouvoet
Postbus 12274

1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 
                      +31 20 2602118                   
frits@fritsrouvoet.nl 
www.fritsrouvoet.nl
www.brightfame.nl 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *