Wat moet je daar met je kinderen ’s avonds laat?

Onlangs stond er mooi artikel over de
ervaringen van Arre Zuurmond in het AD

Ombudsman: geen kinderen meer op de Wallen 


Alleen met de kop kan ik het al volledig eens zijn. Zo vaak moeten we ouders – en zelfs grootouders – op de Wallen zien met kinderen van alle leeftijden. Een jochie van een jaar of vier – goed gekleed tegen de kou in de avond – die zich verbaasd afvraagt waarom die vrouwen daar in hun zwemkleding staan. 


Wat moet je daar met je kinderen ’s avonds laat? 

In de lente van 2018 liep er een gezin over de Wallen. Vader en zoon bleken zich uitstekend te vermaken en keken alleen maar om zich heen. De ongeveer dertienjarige dochter had geen idee waar ze moest kijken en vertelde dat aan de moeder toen ze even op een brug stil stonden. Wij passeerden juist op dat moment en hoorden dat. Wat het antwoord van de moeder was hoorden we niet meer maar een half uur later kwamen we ze weer tegen bij de straatjes aan de Oudezijds Voorburgwal. Ik denk dat deze dochter zich iets heel anders had voorgesteld van een dagje Amsterdam.

Een grote ergernis voor veel van de vrouwen – maar ook voor ons – zijn de grote aantallen scholen die het nodig vinden om bij een schooluitje in Amsterdam ook de Wallen te vereren met hun bezoek. Uit binnen- en buitenland komen ze met groepen van veertig, vijftig en meer naar de Redlight. De leerkrachten hebben weinig zicht op wat er zich in hun groep afspeelt. Jongens van elf of twaalf  die dit nog helemaal niet gewend zijn proberen stoer mee te doen en te doen voorkomen alsof het allemaal heel gewoon is. Meisjes die op de één of andere wijze iets hebben meegemaakt met misbruik haal je er vaak zo tussenuit. 

Toen ik eens een aantal jaren terug op een studiedag over loverboy-problematiek voor directeuren van basisscholen aanwezig was, heb ik hier iets over gezegd. Hun reactie verbaasde mij ongelofelijk:  

“dit hoort bij de algemene maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen”

Jongeren mogen onder de 18 geen alcohol en tabak kopen, maar ongeacht hun leeftijd mogen ze wel op de Wallen rondlopen. Een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar lijkt mij ook hier heel verstandig. 

Een schrijnende situatie staat mij nog steeds voor ogen: een vrouw van halverwege de vijftg stond achter het raam. Een gezinnetje loopt op straat en de dochter houdt stil voor het raam van de vrouw. Ze krijgt de telefoon van haar moeder en maakt pontificaal een foto van de vrouw achter het raam. Hoe vernederend moet dat zijn! Je staat daar om geld te verdienen voor je gezin, op een plek waar je niet wilt zijn. En dan maakt zo’n meisje – die je kleindochter zou kunnen zijn – een foto van je. De ouders stonden er glimlachend bij, alsof hun dochter een leuk plaatje schoot in de dierentuin. 


Nog even een reactie op het kunnen pinnen bij de dames. Dit blijkt bij veel banken niet mogelijk te zijn. Na een rondje bellen kreeg ik bij diverse banken te horen dat men bang is voor crimineel geld. Waar het sowieso al moeilijk voor de vrouwen is om een bankrekening te openen blijkt het dus ook bijzonder moeilijk om een pinapparaat voor je bedrijfje te krijgen. We hebben prostitutie gelegaliseerd, de dames hebben hun verplichtingen. Geef ze dan ook hun rechten!

Alsof er in allerlei andere branches geen crimineel geld omgaat. Laatst was er weer contant geld gestolen bij een vrouw. Als ze nog geen banrekening heeft dan moet ze het geld gaan storten en maakt ze weer extra kosten. Ook moet ze dus met het geld over straat.


Het hele stuk met de bevindingen van Arre Zuurmond bevat goede punten voor Amsterdam, om aandacht aan te schenken en om te gaan verbeteren. 


Tijd voor actie!
Veel van de vrouwen en meisjes achter het 
raam dromen over hun droom… 

Laten we hen samen helpen 
om er niet alleen over te dromen
maar hun droom te kunnen gaan leven!Help ons met uw gift ter ondersteuning van het werk:Giften ter ondersteuning van mijn persoonlijke werk kunnen overgemaakt worden 
onder vermelding van mensenhandel.

Bright Fame is een ANBI-erkende stichting!
        
Foto: Jane Lasonder

Jacqueline en Frits Rouvoet
Postbus 12274

1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 
                      +31 20 2602118                   
www.fritsrouvoet.nl
www.brightfame.nl 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *