Respect voor de sekswerker

Belle

Respect hebben voor de sekswerker is een kreet die ik zo vaak hoor in gesprekken en zie langskomen op de social media. Midden in de redlight staat een sculpture van een vrouw. “Belle” genaamd. Op internet lezen wij daar het volgende over;

“Het Prostitutie Informatie Centrum (Stichting PIC) in de persoon van Mariska Majoor heeft het initiatief genomen een beeld te plaatsen als een eerbetoon aan alle sekswerkers ter wereld”. 

Toeristen luisteren naar een gids die vertelt over respect hebben
                                                                                                                    
“Honderdduizenden vrouwen en mannen verdienen, over de hele wereld, hun geld in de prostitutie. In veel landen is dat een gevaarlijk leven. Mensen worden verstoten, gestenigd door hun familie, verkracht door de politie. Ze krijgen niet het respect dat ze verdienen. Met dit beeld willen we hun iets geven dat ze kracht geeft, waarop ze trots kunnen zijn.”

En inderdaad, ik geloof dat we als mensen respect voor elkaar moeten hebben. 

Waar ik mij dan weer over verbaas is dat zo’n groep toeristen vol aandacht luistert naar de gids die hen vertelt dat vrouwen bewust kiezen om hier achter het raam te staan en dat we daar dus respect voor moeten hebben. Om daarna over de wallen te lopen waar de mensen dan proberen foto’s te maken van de vrouwen achter het raam. Iets wat duidelijk aangegeven staat om dat niet te doen. 
Dagelijks schuifelen duizenden langs de ramen. Weer of geen weer.
In of buiten het seizoen het gaat maar door. 
Onderhand vermaken we ons om de boze reacties van de vrouwen, lachen we ons een ‘k weet niet wat om hun lichamen en zoals ik ik al zo vaak schreef hebben we het reuze naar ons zin in het grootste vrije attractiepark van Nederland met de vrouwen als grote bezienswaardigheid. De vrouwen houden aan al deze ongein echt helemaal niets over. De gidsen en allerlei touroperators die vangen het geld en de bars en coffeeshops varen er wel bij en zijn dus enorm gebaat bij een redlight district als grote publiekstrekker.  De vrouwen kost het zelfs geld want klanten blijven er door weg of durven met zo’n                                                                                                     groep in hun rug niet naar binnen. 

Is dit het respect waar ze het net over hadden? Ik dacht het niet.
Dan die relatief kleine groep vrouwen en enkele mannen die actief zijn voornamelijk op Twitter. Op een enkeling na zijn de meesten anoniem. Een aantal zijn werkzaam als prostituee in de escort, club of achter het raam ergens in het land en dan natuurlijk de groep mannen er om heen die het allemaal zo geweldig en normaal vinden dat prostitutie er is. Wanneer iemand ook maar iets schrijft (uiteraard met respect voor de mens) over prostitutie of mensenhandel dan zijn de tweets niet te tellen, ze liken en retweeten en voegen er hier en daar wat aan toe wat er meestal erop neerkomt dat zij vinden dat er een stigma op de prostituee gedrukt wordt en dat we geen respect hebben voor deze groep mensen die in de prostitutie werkzaam zijn. Ik wil hier niet te lang op doorgaan maar voor wie geïnteresseerd is in deze groep ga mij maar volgen en lees wat er allemaal geschreven wordt. 
Ik denk ook niet dat dit dus het respect zou moeten zijn 
dat wij voor prostituees zouden moeten hebben.

In de afgelopen jaren heb ik met name in Amsterdam maar ook in diverse andere plaatsen in Nederland, België, Duitsland en Roemenië met heel veel vrouwen gesproken. En ja dat is natuurlijk niet iedere vrouw geweest. Maar wanneer we elkaar als mens leerden kennen dan kwamen ook de persoonlijke verhalen. 
  • Dan luisterde ik naar de situaties die geleid hebben tot waar ze nu zijn. De pijn, de teleurstellingen, de frustraties, het verdriet, de boosheid, de haat naar mannen en het vertrouwen dat ze verloren zijn in mensen. 
  • Dan hoorde ik over de jaren van seksueel misbruik waardoor ze op dat punt kwam om er dan maar geld voor te maken. 
  • Dan kreeg ik een inkijkje hoe moeilijk het is om in armoede te leven. En dus niet op een normale wijze voor je kinderen te kunnen zorgen omdat je in Oost Europa woont en geen werk kunt vinden. De vader van je kinderen er vandoor ging en dat je dan uiteindelijk voor die baan in West Europa ging die er niet bleek te zijn. 
  • Dan wist ik niet wat te zeggen wanneer ze misleid was door die zogenaamde lieve vriend die haar in de prostitutie bracht en van haar geld leefde. 
Ik kan daar nog heel veel aan toevoegen, elk verhaal van een vrouw staat op zichzelf en heeft zoveel nood en problemen in zich. 
Maar ik heb respect voor de vrouwen die ik mag ontmoeten en ook voor diegenen die ik nog niet ontmoet heb omdat zij onder moeilijke omstandigheden, eenzaam, vaak zonder hoop op verandering daar staan, niet opgeven en vaak hun eigen leven offeren om hun kinderen of andere familieleden een beter leven te geven. 
Dat is het respect dat we deze vrouwen moeten geven 
en daarbij gun ik ze dat andere leven buiten de prostitutie waar ze zo naar verlangen.

In de afgelopen weken zijn er een groot aantal vrouwen aan het uitstappen. Vrouwen die ervoor kiezen om niet meer aangegaapt te worden, uitgebuit te worden en als attractie bezichtigd te worden. Vrouwen die ervoor kiezen om achter hun dromen aan te gaan en hun droom te gaan leven. 
Bright Fame staat 12 1/2 jaar schouder aan schouder met deze vrouwen en wij vragen U en jou hetzelfde te doen. 
Hoe? vraagt u zich misschien af. 
  • Misschien om zelf in beweging te komen en actief met ons of een andere organisatie in jouw omgeving je in te zetten voor deze vrouwen. 
  • Misschien om in gebed deze vrouwen te gedenken en voor de organisaties te bidden die hierin werkzaam zijn. 
  • Misschien door vriend van Bright Fame te worden en ons werk maandelijks te ondersteunen met een gift.
  • Misschien door een eenmalige jubileumgift over te maken naar onze rekening.

NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME

Bright Fame is een ANBI-erkende stichting!
        
Giften ter ondersteuning van mijn werk kunnen overgemaakt worden 
onder vermelding van mensenhandel op 
NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME


Graag nodigen wij u uit voor één van onze jubileumconcerten
Foto: Jane Lasonder
Jacqueline en Frits Rouvoet
Postbus 12274
1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 
                      +31 20 2602118                   
www.fritsrouvoet.nl
www.brightfame.nl 

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *