Niet meer aangeraakt willen worden

Een drukte van belang langs de ramen
De laatste weken is het steeds hetzelfde in het grootste vrij toegankelijke attractiepark van Nederland. Drommen mensen langs de ramen, die zich vermaken door met grote of kleine groepjes de vrouw aan de andere kant van het glas aan te gapen, te bespreken of belachelijk te maken. Niet alleen de mannen maar ook vrouwen en variërend in leeftijd van jong tot oud. Onlangs stond er een koppel van toch wel ruim zeventig waarvan de vrouw een meisje aanraadde aan de man en aanmoedigde om naar binnen te gaan. 
Lange rijen staan er regelmatig voor de life seksshows die diverse theaters aanbieden en ook hier de diversiteit aan belangstellenden. Jong, oud, man, vrouw, met je vrienden, je collega’s of je partner staan ze te wachten om naar binnen te mogen. Soms, zo vertelde mij eens iemand “gewoon omdat je geen nee durft te zeggen in de groep waarmee je zo gezellig uit bent.”
Met elkaar wachtend voor de life seksshow
De wallen wordt aangeraden bij de toeristen informatie als een must om te zien in Amsterdam, ook al is dat een gezin met jonge kinderen. Grote groepen met een gids en koptelefoon op voor de vertaling horen aan dat het allemaal zo geweldig voor elkaar is op de wallen. Amsterdam heeft alles onder controle en meisjes die hier werken hebben er bewust en vrijwillig voor gekozen om hier te staan en wanneer ze willen stoppen geen probleem, ook dan is er weer die vrije keuze. Helaas komen wij keer op keer het o zo anders tegen. 
De laatste weken heb ik er een sport van gemaakt om toeristen er op aan te spreken als ze een foto van de vrouwen achter het raam maken. Of langzaam voorbij schuifelen en onderhand onopvallend filmen. Bijna altijd krijg ik de foto of de film verwijderd. 
Voor de fans een middag uit voor de vrouwen een ramp
Toen de afgelopen week Ajax in Stockholm een finale speelde liep Amsterdam vol met meer dan 100.000 voetbalfans. Op zich bleef het een feestelijk gebeuren met weinig incidenten volgens de autoriteiten maar voor de vrouwen was het echt niet zo’n geweldige middag met al die drinkende en zingende gasten voor de deur. Jongens die voor het raam staan te joelen wanneer ze een maat overgehaald hebben om naar binnen te gaan. Veel vrouwen waren thuis gebleven om dit feest toch maar even aan zich voorbij te laten gaan. Helaas moeten ze het raam voor die dag wel betalen.
  • Een paar weken terug had ik een gesprek met een jonge Oost-Europese vrouw. Ze zat er die middag helemaal doorheen en stond trillend te vertellen hoe ze ertegen op zag die dag weer door mannen aangeraakt te moeten worden. 
  • Een andere vrouw schoot van de ene persoonlijkheid naar de ander, van de zelfverzekerde prostituee naar de persoon als moeder om daarna als een kind daar te staan. Ze had het zelf ook door en toen we van haar hoorden hoe haar leven was verlopen dan kun je daar gewoon niet bij dat een mens dat allemaal moet ondergaan en nu aangegaapt te moeten worden door zovelen. 
  • Jonge moeders die bijna niet terug kunnen naar hun land om weer even een paar weken met hun kind of kinderen te zijn. Een vrouw was bevallen van een dochter en een paar weken na de bevalling stond ze al weer achter het raam. Trots liet ze foto’s van haar dochter zien. Armoede bracht haar weer terug.
  • Een jong meisje vertelde hoe haar vader haar lang misbruikte en door anderen liet misbruiken en op een moment is ze weggelopen en besloot ze er dan maar geld voor te gaan maken. 
Grote groepen toeristen onder leiding van een gids
En Amsterdam en al die gidsen maar verklaren aan de toeristen dat het allemaal hun eigen vrije keuze is. En dat alles onder controle is. Amsterdam begon onlangs na een fikse vertraging eigen bordelen. In een interview met Parool stond dat het storm liep maar zowel overdag als in de avond zit er maar een enkele vrouw. Van alle beloftes dat vrouwen dit bordeel zelf zouden exploiteren is niets terecht gekomen. Onlangs schreef onderzoeksjournaliste Elma Verhey daar een interessant artikel over. En dit alles gaat over de hoofden van de vrouwen heen. 
  • Gelukkig is er ook goed nieuws te melden: in de latste paar weken zijn er bij ons een zevental vrouwen aan het uitstappen. Een aantal anderen zijn oprecht geïnteresseerd in een andere baan of wanneer ze dat nog even niet aan kunnen in een uitkering.
  • Met een groot schoonmaakbedrijf hebben we goed contact, de eerste vrouw werkt daar nu met een eerlijk salaris en goede vooruitzichten. Een paar andere vrouwen zijn geïnteresseerd om ook daar te kunnen werken. Regelmatig reken ik de vrouwen voor dat met alle kosten die ze nu maken met de raamhuur en alle bijkomende kosten ze meer overhouden met een andere baan dan als zelfstandig prostituee. Ook met een uitzendbureau dat door het gehele land zit is een mooi gesprek geweest. 
  • Twee vrouwen hebben onlangs Jezus aangenomen in hun leven en één van hen had jarenlang ernstige rugklachten en toen ik onwetend van die pijn voor haar bad en mijn hand op haar rug legde was de pijn verdwenen en ook niet meer terug gekomen. 
  • De Spaanstalige Coming Together op vrijdag avond wordt goed bezocht door een vaste groep vrouwen en is zelfs licht groeiend. We eten, zingen, bidden en delen daar met elkaar.
12 1/2 jaar Bright Fame

Dit jaar is een jubileumjaar voor ons mede dank zij u.
Daarom willen we dat ook graag samen met u vieren.
Dat doen we na de zomer met een concerttour met;

Lou Fellingham. 

Hierbij alvast de data en nadere informatie volgt in de volgende blog 

en bij Events4christ

30 september in Veenendaal
31 september in Capelle a/d IJssel
01 oktober in Amsterdam


Velen van ons zullen deze maand weer hun vakantiegeld op hun rekening bijgeschreven hebben gekregen. Voor de één wat meer als de ander en de plannen om dat geld te besteden zullen waarschijnlijk al klaar zijn. Vakantie, een verbouwing, aanschaf van ? of misschien wel een afbetaling. Maar in ieder geval even wat extra’s. We hopen dat hoe u het ook besteedt u ervan kan genieten. En misschien dat u iets kunt overmaken naar ons als een jubileum gift want Bright Fame bestaat namelijk 12 1/2 jaar.

Ga naar onze site en doneer vandaag! 
Samen kunnen wij deze vrouwen helpen 
om ook weer vooruit te kunnen kijken.

“Schouder aan Schouder”

Veel van de vrouwen en meisjes achter het 
raam dromen over hun droom. 

Laten we hen samen helpen 
om er niet alleen over te dromen
maar hun droom te kunnen gaan leven!Giften ter ondersteuning van het werk kunnen overgemaakt worden naar

NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME

Bright Fame is een ANBI-erkende stichting!

        

Giften ter ondersteuning van mijn werk kunnen overgemaakt worden 
onder vermelding van mensenhandel op 
NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BRIGHT FAME

Foto: Jane Lasonder
Jacqueline en Frits Rouvoet
Postbus 12274
1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 
                      +31 20 2602118                   
www.fritsrouvoet.nl
www.brightfame.nl 

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *