Hoerenloper, je bent verantwoordelijk!

Hoerenloper, je bent verantwoordelijk!

BY  ON JUNI 5, 2015 IN NIEUWS
Enige tijd geleden verscheen in dagblad De Limburger een artikel naar aanleiding van de “Valkenburgse zedenzaak”, waarin ‘Peter’, de gefingeerde naam van één van de verdachten die seks had met een 16-jarige loverboyslachtoffer,  zijn verhaal doet. Nadat de zaak aan het rollen is gebracht, krijgen hij en andere verdachten enorm veel maatschappelijke verontwaardiging, woede en dreiging over zich heen. Het woord pedofiel duikt regelmatig op. Het hele artikel kunt u hier lezen: De Linburger 
Als reactie op dit artikel heb ik, samen met Irene Plas, vertaler en schrijver, de volgende open brief geschreven; een brief niet alleen aan de betreffende Peter, maar aan alle Peters cq Johns (=de Engelse benaming voor hoerenloper):
Beste Peter,
We hebben met interesse jouw bekentenissen gelezen. We vinden het moedig dat je zelf naar de politie bent gestapt en je misstap aan je vrouw hebt opgebiecht.
We zijn ervan overtuigd dat veel mannen zich in jouw verhaal herkennen: die in hun huwelijk of vaste relatie het nodige missen en op deze manier de ‘druk van de ketel’ halen.
In deze brief proberen wij te verwoorden wat onze gedachten en gevoelens zijn bij jouw verhaal. In de hoop dat je een weg vindt van herstel voor jezelf en hopelijk ook voor je huwelijk en gezin.
Want wat is er veel kapot gegaan door dat ene bezoek en wat heb je nu spijt van die keuze. Zoiets gunnen we niemand. Aan de andere kant: je bent geheel uit eigen vrije wil naar dat meisje gegaan, waarbij we bij jou iets van zelf rechtvaardiging proeven. Was je spijt dezelfde geweest als dit niet was uitgekomen? Zou het echt bij dit ene bezoek zijn gebleven of zouden er meer volgen? Hoelang zou je het hebben volgehouden om je vrouw te bedriegen en het risico te nemen om van het voetstuk van je kinderen te vallen? Je zat hoe dan ook in de nesten en goed ook.
Als het waar is dat je werkelijk dacht dat je met een volwassen prostituee te maken had, moet je wel het gevoel hebben dat je erin bent geluisd. Pooiers, of loverboys, hebben over het algemeen weinig last van hun geweten als zij hun minderjarige handelswaar als volwassen vrouw  presenteren. Wie zal zeggen hoelang deze misstanden in Valkenburg al bestonden voordat ze werden aangepakt?
Wij weten van een meisje dat nu op de Wallen werkt, dat zij jaren geleden, toen ze nog geen achttien was, in datzelfde hotel tewerkgesteld was door haar loverboy. Volgens haar was toen al algemeen bekend onder hoerenlopers dat je daar jonge meisjes kon ‘krijgen’.
We lezen in je verhaal vooral je gerichtheid op je eigen behoeften. Met meer nadruk op seks dan op relatie. We lezen dat je al in gedachten je vrouw bedroog door het glibberige pad van de prikkelende sites op het internet te begaan. Je vluchtte in een ‘oplossing’, waarbij je geen recht aan haar deed. En later ook niet aan dat meisje. Stel dat zij jouw dochter was – minderjarig of niet? Had een andere man haar van jou zo mogen gebruiken? Ja, je gaf haar geld en het leek of ze er vrijwillig stond. Maar doordat jij de seks reduceerde tot een zakelijke, financiële transactie, kon jij je volkomen richten op het vervullen van je fantasieën. Je dacht er niet over na of ze mogelijkerwijs slachtoffer was van omstandigheden en wilde maar al te graag de taal van de verkoopreclame geloven.
We proeven in het verhaal – opgeschreven door twee mannelijke verslaggevers – veel sympathie vanuit de masculiene benadering, om een tekort aan seks in een vaste relatie op deze manier te compenseren.
Vrouwen beleven seksualiteit anders dan mannen. Dat wil niet zeggen dat het verlangen bij een vrouw naar intimiteit en passie minder zou leven dan bij een man. Maar veel vrouwen kunnen zich pas helemaal geven als ze zich veilig, geliefd en bevestigd weten. In haar liefdestaal moet eerst uitgesproken zijn hoe waardevol ze voor je is. Als je echt tijd voor haar genomen hebt om wie ze is – en niet om jouw doelen te bereiken. De zin kan omslaan in weerzin als een vrouw voelt dat de man vooral gericht is op zijn eigen behoefte. Goede seks ’s avonds begint ’s morgens al, in de manier waarop je tijd neemt voor je vrouw en naar haar luistert. Heb je daarin je verantwoordelijkheid genomen? Ben je met jouw vrouw in gesprek gegaan of heb je hulp gezocht?
Beste Peter, wees eerlijk. Jij dacht dat het meisje achttien was. Dan zat je strafrechtelijk helemaal safe. Straatwerkers weten dat wanneer je een meisje van net achttien in het raam aantreft, het meestal foute boel is. Dat meisje heeft dan vaak al een carrière in de illegale prostitutie achter de rug en haar achttiende verjaardag betekent dat ze eindelijk achter het raam gezet kan worden of elders legaal mag werken. Zolang een meisje of vrouw in de wurggreep van een pooier of loverboy zit, zal zij het spel uit angst meespelen en vol overtuiging haar vrijwilligheid trachten aan te tonen. Welke man met seksdrang zou dat niet graag willen geloven?
Wij geloven niet dat je bezoek ‘een moment van zwakte’ was. Je hebt in een eerder stadium die sites bezocht en het moment bewust gepland. Doordat het zo snel uitkwam, ben je voor meer uitglijders behoed.
Beste Peter, stop met je zelfmedelijden en zelf rechtvaardiging. Probeer te redden wat er te redden valt in je leven. En zoek hulp. Ga de weg van verantwoordelijkheid nemen, van gebrokenheid en berouw, zodat er ruimte kan komen voor vergeving en herstel. Dan is de ultieme vlucht in een zelfmoord, die nog meer ravage in het leven van anderen zou toebrengen, niet nodig, maar kan uit de as van je leven een nieuw begin ontstaan.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *