Bruce Lee, Koning van het riool

Roemenië reis
Van 14 april t/m 25 april was ik met Petra Rouvoet in Roemenië. We bezochten in de eerste dagen diverse projecten die graag iets voor de meisjes die uit de prostitutie komen willen betekenen of dat al doen. Veel organisaties benaderen mij met het verzoek voor preventie en wat zij zouden kunnen betekenen voor de prostituees. Ze zien allemaal het probleem dat veel meisjes op een gegeven moment verdwenen zijn. Het is goed dat er een netwerk gaat ontstaan in Roemenië dat informatie deelt, weet waar de goede opvangplekken zijn en waar de juiste nazorg gegeven wordt zodat deze vrouwen genezing kunnen ontvangen van hun psychische klachten. Veel vrouwen hebben nachtmerries, flashbacks en staan uren onder de douche omdat ze zich vies blijven voelen. Hun droom is aan diggelen want hoe te trouwen wanneer je mannen haat. In deze dagen mochten we goede gesprekken hebben en kregen we zelfs informatie die wij nog niet hadden en wat een geweldige mogelijkheid kan betekenen voor een aantal vrouwen die terug willen keren naar Roemenië. Andere organisaties bleken niets van deze mogelijkheid af te weten en daarom is het zo belangrijk om samen te werken. Hier in Holland en in de thuislanden waar de meisjes vandaan komen. Met name die vele kleine dorpjes blijven verstoken van de nodige informatie.

                                                                            Spreken in Pantelimon
Petra deelt over haar leven
Die zondag sprak ik in de ochtend en de middag samenkomst in een kleine kerk vlakbij Boekarest. Petra deelde over haar leven en raakte daar veel van de aanwezigen mee. Bijzonder hoe deze gemeente het Woord ontving en daar mee aan de slag wil gaan. Volgende keer hebben we afgesproken een miniconferentie te organiseren. Veel van de gemeenteleden leven in grote armoede, Kinderen van wie vader, moeder of beiden in de gevangenis zitten en nu bij een tante of grootouders opgroeien. Zoveel nood maar zo goed om te zien hoe deze arme gemeente daar mee omgaat en hoe er een echte familieband is onder deze gemeenteleden. Respect voor de voorganger die zijn baan opgaf en zich nu fulltime geeft voor de gemeente. Graag zou hij in contact komen met een Hollandse kerk die hun wat zou willen ondersteunen.

EFN conferentie
Link, Minister T.H.E. Angel Tîlvăr
en naast hem 
Emil Constantinescu
voormalig president van Roemenië
Op maandag begon de conferentie van het European Freedom Network (EFN) Het was goed om uit vele Europese landen organisaties te ontmoeten en met elkaar te delen. Een deel van ons nam deel aan een meeting in het Roemeense parlement. Deze dag werd voorgezeten door T.H.E. Angel Tîlvăr de Roemeense Minister van Buitenlandse zaken en de dag werd geopend met een toespraak van Emil Constantinescu, Voormalig President van Roemenië. Een interessante dag waarin diverse organisaties duidelijke taal konden spreken naar o.a. de Roemeense overheid.Op pad onder de verslaafden
Op dinsdagavond mocht ik mee met Victory Outreach Boekarest de straat op om daar met hen de daklozen en de verslaafden te bemoedigen en eten uit te delen. Wat een schrijnende situaties zag ik daar. Mannen en vrouwen op een matrasje zomaar op de straat tegen een gevel aan. Gezwollen handen en diverse mensen liepen op blote voeten. Jong en oud en zonder vooruitzicht op een goede toekomst.


Bruce Lee “Koning van het riool”

Mee in riool
Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik mee wilde het riool in om daar Bruce Lee te ontmoeten. De Koning van het riool zo wordt hij genoemd. Ik moest even slikken toen ik hoorde dat we een riool in gingen maar wilde toch ook wel graag deze man ontmoeten, Ik had al wel wat over hem gehoord, was toch ook nieuwsgierig en wilde hem graag persoonlijk leren kennen. Drie dagen na zijn geboorte werd hij door zijn moeder naar een weeshuis gebracht en daar achtergelaten.Na de val van Ceausescu kwam hij op straat terecht. Hij was een bedreven straatvechter, verslaafd en dakloos. Na verloop van tijd begon hij te dealen maar ook zich te bekommeren om al die kinderen die hij op straat zag. In de steek gelaten door hun ouders, of geen ouders meer hadden omdat die in de gevangenis zaten. Vlakbij het treinstation Gara de Nord begon hij een opvangplek onder de straten in het riool. Ik daalde een drie meter af en moest gelijk diep bukken om onder een lage balk door te kunnen. Ik werd nog gewaarschuwd om uit te kijken voor de naalden die daar konden liggen. Even verder moest ik zelfs op knieën om verder het riool in te kunnen. 
De toegang tot het riool

Ik denk dat het een anderhalve meter breed was en er was net plaats om daar te kunnen lopen. Aan beide zijdes liepen brede buizen waar warm water door heen stroomde en het was daar binnen dan ook benauwd terwijl het ook nog eens onnoemelijk naar de straat rook. Even wennen dus! Op deze buizen zaten de vele verslaafden waarvan sommigen nog echt jong waren, ik denk wel 10 of 12 jaar. Het is te gek voor woorden hoe ik daar tussen al deze mensen door liep waarvan velen bezig waren met hun naalden om zich de drugs toe te dienen. Wat mij wel opviel was dat het er ontzettend rustig was. Bruce Lee heeft heel duidelijk de autoriteit. Wie er een rotzooitje van maakt op wat voor manier dan ook, vliegt eruit. Tegen het eind na nogmaals diep door de knieën te moeten gaan zat daar Bruce Lee. We hebben een uur met elkaar gesproken, hij was heel open en beantwoordde al mijn vragen. Een jong meisje van ik denk een jaar of zes zat naast hem wat te spelen en lag naderhand op de warme buis te slapen. Twee jongens van nog geen vijftien kwamen even bij hem staan en wilden gewoon even zijn armen om hen heen voelen. Het raakte mij allemaal best wel diep. Ja hij dealt drugs maar hij neemt wel de zorg voor al deze mensen op zich. 


 De overheid doet niets voor ze en de bevolking kijkt ook niet naar ze om. Hij vertelde hoe het altijd al zijn droom was vanaf zijn kinderjaren om anderen te helpen. Ook zei hij me dat hij geloofde in God en dat het zijn opdracht was om dit te doen. Waar ik respect voor heb is dat hij vanuit zijn achtergrond en zijn omstandigheden iets doet wat niemand daar doet. Hij maakt het verschil voor een groot aantal mensen alhoewel ik graag zou zien dat hij zou stoppen met het verhandelen van drugs. We hebben samen gebeden en afgesproken dat ik nog eens langs zou komen. Een bijzondere ontmoeting met een bijzonder mens. Mensen, bid voor Bruce Lee en dat hij werkelijk een ontmoeting mag hebben met Jezus. Dan is hij iemand die een grote verandering teweeg kan brengen in dit gebied. 


Meer informatie over Bruce Lee vindt onder de volgende links; Heftige foto’s en korte documentaire Samen met Cristi op straat en in het riool

Op vrijdagochtend mocht ik spreken tijdens de inloop van Victory Outreach. Het is altijd bijzonder om aan hen die niets hebben een boodschap van hoop te brengen. Na afloop tijdens de lunch met een aantal van hen goede gesprekken gehad en samen kunnen bidden. Deze dag ontmoette ik Pastor Lucas die dit werk een aantal jaren geleden begon. Wat een bijzonder mens, samen met zijn vrouw staan ze naast deze mensen, ploeterend in de modder met zo weinig middelen. Geen mooie woorden maar echte daden. Gaaf om de getuigenissen te horen van ex-verslaafden die nu al mee de straat opgaan. 


Wanneer ik daar zo rondliep kan ik mij zo goed voorstellen dat meisjes er voor kiezen om in de prostitutie te gaan. Verleden jaar sprak ik met een paar meisjes die zichzelf daar aanboden om de nacht met mij door te brengen. Hopend op een beetje geld zodat ze weer wat voor hun kinderen hebben. Ik kan mij voorstellen dat je als jongen gaat stelen en meegaat in de criminaliteit. Ik praat het zeker niet goed maar ik groeide niet in hun omstandigheden op. Vanmorgen kwam ik deze poster van Loesje tegen. Laten we daar maar eens goed over nadenken voor we oordelen over een ander.
Lieve mensen,

Uw hulp is en blijft hard nodig. 
Durft u te delen met wie dat nodig hebben?

Algemene giften kunnen naar: NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BLOOD-N-FIRE                   
Vrienden worden kan via: de site van Bright Fame 
U krijgt dan gratis een boek naar keuze van Maria Genova of Jane Lasonder.

        

Giften ter ondersteuning van mijn werk kunnen overgemaakt worden 
onder vermelding van mensenhandel op 
NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BLOOD-N-FIRE

Wil je op de hoogte blijven van ons werk, volg mij dan op:  
Jacqueline en Frits Rouvoet

Frits Rouvoet
Postbus 12274
1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 
                  +31 20 2602118                   

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *