Huilend stond ze op de stoep

Kannen vol met chocolademelk en tassen vol met mokken.

December 2014
Zo de maand december zit er al weer bijna op. Een bijzonder drukke, gezellige en ook effectieve maand. De afgelopen week hebben we een ruime 400 mokken uitgedeeld. Het was bijzonder om te zien hoe op een enkeling na iedere prostituee de deur open deed en we de mok mochten overhandigen. De warme chocolademelk werd gewaardeerd door velen.
Omdat we echt tijd wilden hebben waren we drie middagen en drie avonden op straat en we hebben dan ook heel veel nieuwe contacten kunnen maken. Soms was het moeilijk om weg te komen vanwege de goede gesprekken en zeker met de meisjes die met de Kerst niet naar huis konden.

De tekst op de mok raakte veel meisjes en vrouwen.
Voorbereidingen zijn al klaar.

Het is een moeilijke tijd voor ze, sommigen willen graag naar huis met de feestdagen maar hebben eenvoudig weg het geld niet om weg te kunnen en anderen hebben dan al wel de ticket maar zijn niet in staat om kado’s te kopen. Dit moet vaak voor veel geld gebeuren omdat familie dat verwacht. Elke vrouw heeft een uitnodiging gekregen voor de Christmas Party van 21 december. Gezelligheid, kerstliederen, karaoke, fotoshoot, lekker eten en creativiteit. #schouderaanschouder in deze voor de meisjes eenzame tijd. We kregen zelfs nog een aantal kerstpakketten die we mochten uitdelen.

Sinterklaas
We begonnen december traditioneel met Sinterklaas en dit jaar rode pieten op de wallen. Kleine cadeautjes, pepernoten en gesponsorde chocoladeletters van Verkade. Het is geweldig om zo rond te lopen in de redlight. Nagenoeg elke deur gaat open en er worden door de meiden heel wat foto’s gemaakt. Bijzonder dan weer dat je zelfs als Sinterklaas kan bidden voor de meiden.

Op de avond liepen we vanwege het grote aantal ramen dat dan bezet is zelfs met een extra Sint en Piet.

We zien dat een activiteit als deze ontzettend goed bijdraagt aan het maken van nieuwe contacten. Na aanleiding van verleden jaar hoor ik bv nog steeds van de meiden terug dat ze het zo leuk gevonden hadden. Daarom zorgen we er ook steeds weer voor dat we met iets origineels komen. Van de week vertelde een meisje dat ik lang niet gezien had omdat ze in een ander gebied werkte en nu in de nacht hoe bijzonder ze het had gevonden toen ze vijf jaar geleden op één van haar eerste dagen als prostituee een bos bloemen van mij had gekregen die we toen uitdeelden aan alle vrouwen. Het had haar veel gedaan en het faf haar het gevoel dat er nu mensen rondom haar waren die om haar gaven.

Lieve mensen we zijn jullie ontzettend dankbaar dat we ook dit jaar weer al deze dingen konden doen. Zonder jullie ondersteuning en bijdrages was dit alles niet mogelijk. Hier staan jullie #schouderaanschouder met ons.

Huilend op de stoep voor het kantoor
Begin oktober ontmoetten we haar voor het eerst in haar kamertje op de wallen. Halverwege de dertig uit Oost Europa. Een kort gesprekje waarin ze ons vertelde over haar kinderen en hoe moeilijk het was om in de prostitutie aan alle financiële verplichtingen te voldoen en ook nog geld te kunnen sturen aan haar moeder voor de kinderen. Alleen de huur voor haar werkkamertje was al zo”n €3000,00 per maand. Dan nog de huur voor een appartementje, ziektekostenverzekering, levensonderhoud en dan komt de belasting ook nog eens een keer.

Troosteloos in je kleine hokje.

Ze vond het moeilijk allemaal en begon wat vast te lopen omdat ze niet genoeg meer verdiende. Toen we weg gingen die avond zei ik tegen haar dat ze een goede moeder was. Daar schoot ze vol van en wist ze niets op te zeggen.

Regelmatig hadden we onder en na haar werktijd contact en pas geleden stond ze daar dan, huilend en compleet ontredderd. Nadat ze al een paar weken net aan haar huur voor het peeskamertje had waren er nu een paar avonden geweest dat ze de huur niet eens verdiende. “Frits, ik breng gewoon geld weg naar de redlight” zei ze huilend. Daar word ik dan ook voor bespot en proberen ze foto’s van me te maken. Ik sta te bedelen om me alsjeblieft dan maar te gebruiken voor weinig en ze lachen me gewoon uit.

Met Maatschappelijk Werk bekeek ze haar situatie en haar mogelijkheden en na wat sigaretjes roken buiten besloot ze diezelfde middag nog te gaan stoppen. We besloten dat ze direct haar kamertje zou opzeggen en haar spulletjes daar op te gaan halen. Een half uurtje later stond ze weer in het kantoor, breed lachend van oor tot oor en zoals ze zelf zei een paar kilo’s lichter omdat er een steen uit haar maag weg was gehaald. We hebben samen nog een kopje koffie gedronken en daar ging ze gelukkig naar huis. Na het weekend waarin ze veel bij had kunnen slapen stond ze daar rustig en ontspannen. Genietend van haar vrijheid. Diezelfde week kwam haar uitkering rond en op de terugweg achterop de fiets bij de Maatschappelijk Werkster schreeuwde ze het letterlijk van blijdschap uit. Op één van de avonden toen wij de afgelopen week de mokken uitdeelden heeft ze heerlijk voor ons gekookt. Ook deze vrouw is blij met de hulp die wij mede door jullie konden geven.

Wat korte flitsen

  • Het was zo’n ontroerend gezicht toen ik laatst naast een jong meisje in haar kamertje stond en voor haar bad. Onder het bidden legde ze haar hoofd op mijn schouder en ze zei het lijkt wel of je mijn vader bent. Nog voor de kerst heb ik een afspraak met haar en wil ze haar plannen aan mij kwijt. Ik denk dat het wel haalbare plannen zijn en dat ze ook op korte termijn zou kunnen gaan stoppen.
  • Op het laatste moment kwam afgelopen vrijdag nog iemand naar het kantoor en terwijl de ruimtes werden klaar gezet voor de Christmas Party hadden we een goed gesprek en ook deze vrouw wil graag uitstappen.
  • De dag voor Kerst komt er een vrouw langs die al gedeeltelijk ander werk heeft en graag helemaal wil stoppen met de prostitutie en over de mogelijkheden wil praten om nog een andere baan erbij of ergens fulltime aan het werk. Ze spreekt Russisch, Engels Roemeens, Nederlands en een beetje Oekraïens.
Ik wens jullie goede dagen,
een bijzonder 2015 en 
Gods zegen toe!

Giften kunnen naar: NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BLOOD-N-FIRE                     

Vrienden worden kan via: de site van Bright Fame U krijgt dan gratis een boek naar keuze van Maria Genova of Jane Lasonder.
        
Persoonlijke giften o.v.v. Frits op NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BLOOD-N-FIRE

Wil je op de hoogte blijven van ons werk, volg mij dan op:  

Jacqueline en Frits Rouvoet
Frits Rouvoet

Postbus 12274

1100 AG Amsterdam

+31 6 54985459 
                  +31 20 2602118                   
frits@fritsrouvoet.nl

www.fritsrouvoet.nl


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *