Alleen langs de weg

Avond aan avond alleen op een weg als deze.
Alleen langs de weg
Haar moeder verliet haar toen ze 2 jaar oud was, haar vader
overleed een paar jaar terug en nu is ze alleen met haar drie jarige zoontje
die leukemie heeft. Elke dag moet deze jongen zijn medicijnen hebben dat
omgerekend een € 70,00 per dag kost. Ze staat op een afgelegen plaats net
buiten Boekarest, helemaal alleen en stapt bij elke klant mee in de auto.
Gevaarlijk maar ze ziet geen andere keuze. Over een paar jaar zou haar zoon deze medicatie niet meer nodig hebben dus ze weet dat ze hier nog wel even staat. Wanneer ze het geld voor de medicijnen bij elkaar heeft gaat ze met de taxi naar huis en betaald de oppas, slaapt een paar uur en is dan een hele dag moeder om als haar zoon in zijn bedje ligt weer te werken. Ze zou graag anders willen maar met een gewone baan als ze die al zou krijgen zou ze nooit voor haar zoon kunnen zorgen. Met een € 20,00 per klant en zo’n 5 klanten per nacht houdt ze dit al een paar jaar vol. Tijdens ons gesprek werden we lek gestoken door de muggen die ruimschoots aanwezig waren. Ik heb groot respect voor deze jonge moeder die graag anders zou willen maar de mogelijkheden niet heeft.

Straatprostitutie midden in Boekarest

Gara de Nord
Een andere avond zijn we in Boekarest zelf naar Gara de Nord geweest. De politie vond het beter dat we dat niet deden omdat pooiers er direct bij staan. Uiteraard zijn wij daar toch heen gegaan en hebben we er voor gekozen dat ik alleen wat vooruit liep en de rest wat achter mij aankwam. De één na de andere prostituee kwam naar mij toe met de vraag of ik geïnteresseerd was in een meisje voor die nacht. Met diegenen die wat Engels spraken, kon ik wat van gedachte wisselen maar tot een echt gesprek kwam het niet. Eentje kon maar niet begrijpen dat ik geen seks met haar wilde, ik was toch ten slotte alleen in Boekarest en mijn vrouw was in Amsterdam. Na een kwartiertje zijn we daar weg gegaan omdat we continue in de gaten werden gehouden door een groep op zich wel jonge jongens. We waren met een paar Roemenen en hebben afgesproken een volgende keer terug te gaan en ons beter voor te bereiden. In totaal zijn we drie avonden een korte periode op straat geweest en hopen in de toekomst een team in Boekarest te hebben.

Preventie in het buurthuis van Padureni

Preventie
In twee kleine dorpjes “Gaiseni en Padureni” hebben we een preventie avond gehad. We lieten delen van de documentaire Nefarious zien en waarschuwden de jonge meisjes dat die leuke baan in dat restaurant of die baan als babysitter er echt niet zomaar is. In Padureni waren een ruime 70 meisjes, moeders en omaatjes aanwezig. Ook uit dit plaatsje waren er al verschillende meisjes in het westen aanwezig. In Gaiseni werd ik uitgenodigd bij de burgemeester die dankbaar was voor wat wij deden. Na afloop was er een beautynight voor de meiden waar druk gebruik van werd gemaakt. Het was leuk om te zien hoe de haren werden geknipt en de nagels werden verzorgd. Ieder kreeg een cadeauzakje met wat zeep, shampoo en dergelijke mee. Twee bijzonder geslaagde avonden

Kop in het zand
Wat we merkten was dat de mensen waren geschokt en het heeft dan ook heel wat opschudding gebracht. Men is in Roemenië niet gewend om open over deze zaken te praten. Seksueel misbruik bij kinderen of prostitutie, we praten er niet over. Regelmatig spreken we mensen die eigenlijk wel al vermoedden dat hun dochter in de prostitutie zat maar wekelijks het geld in ontvangst nemen en liever hun kop in het zand steken. We hoorden in de afgelopen maanden zelfs over voorgangers die in een goede auto rondrijden of in een mooi huis wonen dat betaald is door hun dochter.

Klein kerkje waar ik mocht spreken

We probeerden met een voorganger een afspraak te maken dat hij met een familie zou gaan praten over de situatie van hun dochter zodat wij er achter aan zouden kunnen hier in het westen. Hij vindt dit moeilijk om te doen, ook al omdat in de vaak streng gelovige kerkjes de prostituee als zondig wordt gezien en alleen maar verslaafd is aan geld volgens hen. Dat mannen gebruik maken van prostituees daar wordt niet eens over nagedacht. Dat een meisje vaak gedwongen wordt door haar omstandigheden is iets waar ze in Roemenië eigenlijk niet voor open staan. Wat bijzonder was dat ik in de samenkomsten waar ik mocht spreken die zondag heel open kon zijn.
Hier is werkelijk een doorbraak in de cultuur voor nodig en daar ben ik dan ook over in gesprek met diverse mensen in Roemenië.

Constanta
In Constanta hadden we een paar interessante gesprekken gehad met diverse voorgangers en een voortgangsgesprek met iemand die belast is met preventie vanuit de politie. We hopen met elkaar een conferentie te hebben in oktober om een groep leraren en jeugdwerkers te instrueren preventielessen op de scholen te kunnen gaan geven. In februari begonnen we daarmee en in de afgelopen maanden was er een regelmatig contact en het is een mooie vorm van samenwerken. Daar waar vaak gezegd wordt dat de politie corrupt is in Oost Europese landen en niets aan mensenhandel doet, zien wij hier dat er een werkelijke wil is om iets te kunnen doen.

Lieven mensen er is zoveel in beweging en er zijn zoveel open deuren. Help ons te helpen.

Onze financiën gaan zeker niet minder dan andere jaren maar onze kosten zijn wel gestegen en soms is het moeilijk om al onze rekeningen te voldoen. Zeker in een zomerperiode! Samen kunnen we rondom deze meisjes staan en ze  helpen om op die plaats te komen in hun leven die werkelijk bij hun past.

Giften kunnen naar:                                        Vrienden worden kan via: de site van Bright Fame
NL53 INGB 0004 1039 12 van                        U krijgt dan gratis een boek naar keuze van
STICHTING BLOOD-N-FIRE                       Maria Genova. Zie ook daarvoor onze site.
Persoonlijke giften o.v.v. Frits                      
Wil je op de hoogte blijven van ons werk, volg mij dan op:  

Jacqueline en Frits Rouvoet
                                   
+31  6 5498 5459
+31  20 8201171
frits@fritsrouvoet.nl
www.fritsrouvoet.nl

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *