“Jezus zit nu als het ware bij mij achterop de fiets”


gepubliceerd maandag 11 november 2013 08:35 door Dick van den Bos
Christelijk Informatie Platform

Hoe het Evangelie het leven van een prostituee veranderde

“Als kind in België ben ik katholiek opgevoed, maar toen ik op de Wallen achter het raam terecht kwam, geloofde ik helemaal niks meer. Behalve op sommige momenten als ik heel verdrietig was. Dat pakte ik het kruis die ik van m’n moeder had gekregen vast. Ik was dan niet alleen, Jezus was er dan even. En dan las ik psalm 23 erbij: ‘Al zit ik in een donker dal, ik zal geen kwaad vrezen, want U bent bij mij.’” Aan het woord is Eva. Op haar vierentwintigste kwam ze in Amsterdam aan en kwam voor zes jaar achter de ramen terecht. Twee jaar geleden kwam ze eruit, maar ze nam veel pijn uit haar verleden mee vanuit de Wallen.
Het werk in de prostitutie zorgde ervoor dat Eva zich vies en misbruikt voelde. Ze blokkeerde haar gevoel. “Als je achter het raam staat, komt er raar volk voorbij. Voetbalsupporters, toeristen, families met kinderen, mensen uit alle landen van elke leeftijd. En je kunt niet alles afwijzen, anders krijg je de raamhuur er niet uit. Eén meneer kan ik nooit meer vergeten. Hij klopte aan en vroeg of ik als een klein meisje wilde doen. Ik vond dat ziek. Hij wilde z’n pedofiele gevoelens op mij los wilde laten. Op die momenten word je heel agressief en ik kan er nu weer agressief van worden. ’s Avonds ging ik blowen en drinken. Je was overdag dan minder bij je bewustzijn.”
Gordijnen dicht“Ik herkende ook wel eens mensen vanuit België. Dan deed ik snel de gordijnen dicht. Je hield goed in de gaten waar ze precies waren. Hoewel ik sowieso depressief was, heb ik daar nooit een prettige dag gehad. Misschien dat collega’s daar anders over denken – op uitzonderlijke momenten –  maar ik werd er ook gewoon moe en down van.”
“Ik had wel altijd de vrijheid om weg te gaan. Maar ik zag geen perspectieven en dat maakte mijn pooier me ook altijd duidelijk. Ik had geen goede opleiding en qua geld was er geen uitweg. Ik moest al m’n geld inleveren aan mijn pooier. Alleen m’n kamertje werd betaald. Als ik weg zou gaan, zou ik geen onderdak hebben.” Eva was veel in contact met stichting Bright Fame, die met haar wilde bidden en praten. Maar bidden daar had ze weinig trek in. Wel ervoer ze de gesprekken als prettig en als een break van een nare dag. “Soms deed ik een uur lang de gordijnen dicht voor die gesprekken. Mensen als Frits (Rouvoet, Bright Fame) kwamen elke week terug. Geen andere organisatie deed dat.”
KlantMaar concrete perspectieven waren er op dat moment nog niet. Totdat Eva meer begon te voelen voor haar klant, met wie ze ook veel serieuze gesprekken had. “Ik vertrouwde per definitie niemand. Maar bij hem wist ik wel dat-ie me niet wilde uitbuiten. Hij hield van me en wilde dat ik de prostitutie uit ging. Ik ging nog even door met het werk, maar twee jaar geleden kwam ik definitief eruit. M’n vriend steunde me financieel. Hij is daarin erg belangrijk geweest.” Desondanks hield de relatie geen stand. “M’n contacten met Bright Fame verhevigden. Ik zat vol stress over het stuklopen van mijn relatie.”
Niet alleen fietsenTotdat Frits Rouvoet in maart dit jaar met een vrouwelijke collega samen voor Eva gingen bidden. Dat hadden ze vaker gedaan, maar nu was het anders. “Tijdens het gebed voelde ik niet veel, maar toen ik naar huis ging, voelde ik zo’n warmte. Ik voelde dat ik gedragen werd. Ik zat diep in de problemen, ook door m’n ex-vriend, maar het was goed zo. Ik zag dat God van mij hield en dat ik geborgen was bij Hem. Ik viel in Zijn armen.” Eva heeft door de liefde van God ontdekt dat ze bij Hem ‘thuis’ mag ‘zijn’. Daardoor leert ze leven met haar verleden.

Eva moet lachen. “Sinds Jezus er is, hoef ik nooit alleen te fietsen. Hij zit bij me achterop. En dan ga ik altijd met Hem praten tijdens het fietsen. Laatst was het indrukwekkend. Hij zei: ‘Je moet je niet meer schuldig voelen. Je bent eerlijk geweest tegen Mij. Als mensen een spelletje spelen, is dat niet jouw fout.’ Als Hij zo’n waarheid vertelt, heb ik niet veel meer te zeggen. Je bent dan alleen maar blij dat je bij Hem bent.”


Vanwege privacyredenen kan Eva niet afgebeeld worden. De vrouw op de foto is niet Eva.
Word vriend van CIP en ontvang drie boeken! Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *