Goed lieve mensen, eindelijk even de tijd hier in Roemenië om een blog te schrijven. Een enkele keer had ik de tijd maar geen internet.

We zijn nu alweer ruim een week in Roemenië, een week waarin zo ontzettend veel gebeurde en een week zo vol met ontmoetingen en gesprekken. De woensdag startte met een gesprek een Hollandse journaliste en daarna een brachten we voor de tweede keer een bezoek aan een opvang voor ex prostituees in Boekarest. Deze organisatie heeft een duidelijke visie en goede contacten om de vrouwen een goede baan te kunnen bieden. Begin december komt zij waarschijnlijk met twee medewerksters naar Holland om ons werk te zien en de omstandigheden van de meisjes te leren kennen. Vanuit ons team kunnen daar mensen heen om te leren over de cultuur en de hulp die de Roemeense vrouwen nodig hebben. De bedoeling is om een goede aansluiting te hebben naar Roemenië voor de meisjes.

In de avond sprak voor zoveelste keer in een klein en ontzettend arm zigeunerdorpje genaamd Carpenisu.

Het kerkje van Carpenisu

Het was mij echt leuk dat mijn dochter Petra deze keer ook hier aanwezig was. Ze heeft haar levensverhaal gedeeld en was daarmee een bemoediging voor de plaatselijke jeugd. De voorganger heeft voor haar gebeden voor de komende jaren waarin zij in Roemenië zal zijn om een opvang op te zetten voor meisjes die uit de prostitutie komen. Later die avond hadden we zoals altijd weer een aparte ontmoeting met de jeugd van dit kerkje. De groep verlangt naar echte verandering en wil daar ook voor gaan. Niet zien op de omstandigheden maar in beweging komen en achter datgene aangaan dat in je zit. Wanneer jij in beweging komt dan gaat God in jou in beweging komen. Zo goed om te zien dat het ook echt gebeurd in hun leven.

Donderdagochtend werden we ontvangen door de Hollandse Ambassadeur Matthijs van Bonzel en secretaris van de ambassade. Ze namen echt de tijd voor ons en zijn bereid ons te helpen waar dat maar kan. Bijzondere ontmoeting.

In de middag arriveerde een meisje dat we kende vanuit Amsterdam en die nog steeds niet veilig is voor haar pooier. Zij was een paar dagen bij ons en het was zo mooi om te zien de verandering die in haar kwam. Morgen (donderdag) zullen wij haar ophalen en brengen naar een plaats waar zij veilig is en genezing kan ontvangen samen met haar dochter. Ze wordt er geholpen haar weg te vinden in haar leven en te komen op de plek die God voor haar heeft. Ze helpen haar met een studie of werk en haar dochter zal goed onderwijs ontvangen. Ze was daar samen met ons en wil heel graag daarheen. Het zal niet makkelijk voor haar zijn om haar familie achter te moeten laten en dat ze niet zullen weten waar zij is. Dit vanwege veiligheid voor iedereen.

De conferentie in Fetesti was zo anders als we ons hadden voorgesteld. Ik ging er vanuit dat we met een 150 mensen zouden zijn maar de organisatie ter plekke gaat niet zo als dat wij gewent zijn. De opkomst was echt heel gering maar de conferentie zelf was zo ontzettend goed. Een stroom van bewogenheid kwam vrij, een golf van genezing kwam op gang voor mensen die dat niet hadden verwacht. Het is niet zo belangrijk hoeveel mensen er zijn maar war er in beweging kan komen. En die beweging die was er voor ons als team van Holland maar ook voor de Roemenen. Mooi dat we met een team waren vanuit Holland , Mijn vrouw Jacqueline sprak over de positie van de vrouw en dat was zo ontzettend goed. In deze cultuur telt de vrouw bijna niet mee terwijl ze een belangrijke plaats zou moeten innemen in de maatschappij en gezin. Tanja Blokland sprak over preventie en hoe een gezonde seksuele ontwikkeling zou moeten zijn. Meisjes moeten eigenwaarde en zelfrespect gaan krijgen en vanuit daar hun eigen grenzen aangeven en keuzes gaan maken. Richarda van Alderden gaf inzicht hoe belangrijk het is om een kind dat opgroeit belangrijke bouwstenen mee te geven in het leven. Wanneer daar één of meer bouwstenen ontbreken wat er kan gebeuren in de emoties van een kind of later de volwassene. En hoe kan wanneer het misging ook herstel gaan komen  Het was gewoon een dijk van een conferentie dat smaakt naar meer.

één van de redenen waarom het niet opschiet onderweg

Zondagochtend waren we te gast in een gemeente die ons de gehele samenkomst gaven. Een kort gebed, geen zangdienst maar als kerk midden in de maatschappij. Naast de gemeenteleden waren er diverse andere mensen die geïnteresseerd waren in mensenhandel. Eerst samen de documentaire Nefarious kijken daarna gedeeld over situatie in Amsterdam en preventie. Het was een schok voor de meeste mensen te horen wat er met hun dochters gebeurde in het westen. Voor het eerst kreeg ik de volgende dag de collecte uit een samenkomst. Men wilde graag deel hebben aan het werk in Roemenië. Nog nooit was in die gemeente de collecte zo hoog. Wij vragen nooit geld omdat wij weten hoe hun situatie is daarom is dit zo speciaal.

Goed ik hoop u in mijn volgende blog meer te delen over ons bezoek aan Moldavië, de geweldige mogelijkheid om op alle scholen in een heel distict te kunnen komen met preventielessen en de ontmoeting met een ex pooier die verschillende vrouwen die hij in de prostitutie bracht er ook weer uit haalde.

Mocht u nog een bijdrage willen doen voor onze reis dan is dat van harte welkom. We missen nog een €1100,00.

Uw bijdrage kunt u storten op:

NL53 INGB 0004 1039 12 tgv STICHTING  BLOOD-N-FIRE o.v.v. Roemenië. Alvast hartelijk dank,


Frits Rouvoet


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *