zelfmoord

Over de laatste dagen kan ik alleen maar zeggen dat ze enorm hectisch zijn. Er gebeurd op diverse terreinen zo ontzettend veel. Niet alleen hier in Amsterdam op het kantoor en op straat maar ook in Mercy Place en met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onze werkprojecten.

Gisteren 17-06-2013 was een dag vol met emotionele ontmoetingen.

Op het kantoor
In de ochtend had ik een gesprek met een jong stel, samen hebben ze een dochter van net een jaar. Beiden dragen een aardige rugzak vanuit hun verleden. Zij heeft lange tijd in de prostitutie gewerkt maar is er al weer een tijdje uit. Via allerlei schoonmaakwerk in hotels probeert ze in hun onderhoud te voorzien. Op dit moment kan hij even niet werken vanwege een operatie aan zijn. knie. Het schoonmaakwerk in hotels is heel hard werken voor echt weinig geld, waardering is er niet en je moet altijd klaar staan.

Logisch dat de spanningen tussen hen regelmatig hoog oplopen, financieel kunnen ze het maar niet voor elkaar krijgen rond te kunnen komen. Hun beider verleden is nog niet verwerkt en dat maakt het allemaal zo ontzettend moeilijk. Gisteren dus eerst samen met hen om tafel gezeten en daarna met haar een gesprek gehad. Ze heeft zoveel vertelt over de tijd dat ze opgroeide en toen ze achter het raam stond. Zo open en eerlijk. We zijn nu aan het kijken of ze in haar eigen taal die geestelijke en psychische hulp kan krijgen die ze nodig heeft.

Op straat
In de middag op straat toe we met een meisje stonden te praten kwam er een andere vrouw vertellen dat een pools meisje in haar thuisland zelfmoord had gepleegd. Het maakte op haar maar ook op ons grote indruk. Altijd was ze vriendelijk naar ons, altijd een glimlach en altijd ging het goed met haar. We hadden niet echt heel erg goed contact maar ze had bij ieder van ons een apart plekje in ons hart. Het doet dan echt pijn als je hoort dat ze niet verder meer kon en een einde aan haar leven maakte. Wat ging er allemaal in haar om, wat waren haar omstandigheden en wat en wie heeft ze achtergelaten. Al deze vragen gaan er door je heen; waarom konden we haar niet bereiken en hadden we toch meer moeten aandringen. Als het op ons al zoveel indruk maakte, hoeveel des te meer wel niet bij de dames die rondom haar stonden voor zo lange tijd.

Met eentje hebben we een lange tijd door kunnen praten en waar ze ons altijd wist te vertellen dat het goed met haar ging vertrouwde ze ons nu toe dat ook zij haar trauma’s had. Ze niet kan slapen wanneer ze haar slaappillen niet nam. Haar leven, haar werk en al die mannen bleven maar als in een film door haar heen spoken. Angst, frustratie, machteloosheid en hopeloosheid waren als een deken continue over haar heen. Naderhand heeft ze een teamlid gebeld met wie ze zeer goed contact heeft, tot elf uur in de avond hebben ze samen gepraat. Haar hele leven kwam er uit.

Thuis
Ik kom zo vaak tegen in de hulpverlening maar helaas ook in ons christelijke wereldje dat je nooit je eigen telefoonnummer mag afgeven. Dat je na je werktijd niet meer bereikbaar hoeft te zijn en je je grenzen moet bewaken. En natuurlijk is dat ook goed om hier allemaal wijs mee om te gaan maar ik geloof dat er zoveel mensen om ons heen zijn die zonder vrienden zijn, die niemand hebben waar ze even bij terecht kunnen. In deze wereld willen we het graag allemaal zo professioneel mogelijk doen zodat de relatie steeds verder weg gaat. Regelmatig krijg ik te horen dat we professioneel afstand moeten bewaren. Voor de christenen onder de lezers, “nergens in de Bijbel lees ik dat Jezus iemand helpt en daarna professioneel afstand bewaart”.
Hij zag die ene en nam de tijd voor hem of haar. Nogmaals, hier hebben we wijs mee om te gaan Maar het kan zijn dat je je agenda of programma voor die avond even laat voor wat het is en even tijd voor iemand neemt die dat nodig heeft.

Ook voor mij liep het anders dan voorzien die dag. Op het moment dat ik naar huis wilde gaan kwam er een vrouw langs die ook al weer een tijd geleden uitstapte. Ze werkt heel hard maar regelmatig verliest ze haar baan. Vaste contracten krijgt ze niet, dan is er weer iemand die jonger is en dus goedkoper is. Ze was zo gefrustreerd. In de avond schreef een andere vrouw dat ze weer helemaal vastliep, We spraken samen een paar minuten en hebben we nog even gebeden. Ze was weer helemaal rustig, iemand had even geluisterd en ze had even van zich af kunnen praten.

Lieve mensen, wij kiezen ervoor om vrienden te zijn met diegenen die niemand hebben.

Schouder aan schouder, doet u mee?

Frits Rouvoet
06 54985459
frits@fritsrouvoet.nl
www.fritsrouvoet.nl
Giro 4103912 tgv STICHTING BLOOD-N-FIRE (ANBI erkent)


Ook kunt u vriend van Bright Fame worden met een maandelijkse ondersteuning. U ontvangt dat als welkomstgeschenk een boek van Maria Genova of Jane Lasonder. Ga naar http://www.brightfame.nl/links
en vul het formulier vandaag nog in.

Hartelijke groet,

Frits Rouvoet,


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *