op avond van terugkomst zo zwaar mishandeld, dat ze er voor in het ziekenhuis heeft moeten liggen.

Na een lange dag eindelijk weer bij mijn gastgezin in Boekarest. Gisteren hadden we een hele bijzondere conferentie in Fetesti. 22 plaatselijke leiders uit de wijde omgeving waren werkelijk geraakt door de documentaire Nefarious en de feiten die wij brachten over wat er werkelijk met hun meisjes gebeurd. Ook hier weer herkenning uit hun eigen omgeving. Eind september, begin oktober zal ook hier een vervolg aan het werk gegeven gaan worden. Onderhand zullen de mensen hier al bij elkaar gaan komen om teams samen te stellen. Wanneer we kijken naar april toen we in Galati en Fetesti bij elkaar waren meteen enkele Roemeen dan was dit al weer bijzonder dat in beide plaatsen bij elkaar elkaar we nu een kleine vijftig mensen hadden. En dit zullen er in het najaar al weer meer zijn als de teams gaan functioneren.

Vanmorgen eerst van een klein plaatsje bij Constanta naar Carpenisu gereden, een goede meeting met de jeugd gehad en daarna de documentaire in een kerk laten zien. Was een wat moeizame avond maar we eindigden op een bijzondere manier om echt rond elkaar te gaan staan, praktisch en in een gebed. Mooi om te zien dat de jeugd dit echt heel goed op pakt en direct mee aan het doen is.

Vandaag heb ik met de drie meisjes gesproken die een baan in een restaurant in Holland kregen aangeboden. De reis werd voor ze betaald en ook was het wonen gratis. Ze konden een korte tijd in een restaurant werken en veel geld verdienen zodat ze de benodigde spullen konden kopen om het vak van kapster uit te gaan oefenen.
Alhoewel het zeer aanlokkelijk was hebben ze het alle drie resoluut afgewezen. Ze wisten via ons dat dit niet kon en ze waarschijnlijk in de prostitutie zouden terecht komen. Alle drie spreken ze geen Nederlands of Engels. Twee zijn nog maar 16 jaar eentje daarvan zit nog in de opleiding en de ander is 19 jaar en klaar met haar opleiding. Wanneer ze de benodigde scharen en andere kapster materialen hebben is er in Roemenië een redelijk inkomen mee te verdienen. Je moet zelf je spullen meenemen nl. als je in een kapsalon wil werken. Ze wonen alle drie nog thuis en kunnen dus een bijdrage gaan leveren in de thuissituatie.

Voor twee van hen, ze zijn zusjes hebben wij voor hun ouders een rekening (die ten onrechte was) van €500,00 voor de elektriciteit moeten betalen ander zou de elektra de afgelopen week zijn afgesneden. Dan had ik dus ook in het donker gezeten. Zij gaan er tegen in beroep want waarschijnlijk heeft één van de buren hun lijn afgetapt. Dit gebeurd heel erg veel hier is nl. bijzonder simpel met al die oude systemen. De ouders willen in de komende maanden dit bedrag aan ons terug betalen. Hen kennende gaan ze dit ook doen.

Lieve mensen de situaties hier zijn echt zo beroerd, iedereen heeft zijn verhaal en het is soms zo ingewikkeld en uitzichtloos. Echt allemaal, een broeinest voor prostitutie.

Voor deze drie meiden hebben wij afgesproken hen te gaan helpen door voor elk van hen €150,00 voor te schieten die ze ook weer aan ons gaan terug betalen. Twee kunnen er dus al gelijk aan het werk zodat ze gaan verdienen bij een kapsalon, de ander moet eerst nog de opleiding afmaken. Maar ze zullen in ieder geval niet in de verleiding kunnen komen om als er geen werk zou komen toch maar eens dat zogenaamde restaurant te gaan proberen.

Het is te gek voor woorden dat wij hier een groepje meiden kennen en dat er dan al drie zijn die een risico liepen om in het Holland achter een raam te komen of is een sexclub te moeten werken.

We hebben dus een deal met ze gemaakt maar wanneer u iets wil sponsoren voor deze meiden maak dan uw bijdrage over naar giro 4103912 tgv STICHTING BLOOD-N-FIRE o.v.v. kapster. Wat binnenkomt zullen wij onder hen verdelen en wat over is voor een ander gaan gebruiken om die ook op weg te kunnen helpen. Natuurlijk is een bijdrage voor de elektriciteitsrekening (o.v.v. elektra) ook van harte welkom want de kans dat het geld nog terug komt is wel bijzonder klein.

Het is nog maar zes dagen dat we hier zijn maar het lijkt al weer zo ontzettend lang. Morgen al weer de laatste dag, eerst een ontmoeting met een ex slachtoffer van mensenhandel die we drie weken geleden hebben helpen terug te keren naar Roemenië en op de avond van terugkomst zo zwaar mishandeld is dat ze er voor in het ziekenhuis heeft moeten liggen. Daarna twee ontspannen ontmoetingen en dan is het alweer voorbij.

Een hartelijke groet en Gods zegen.

Frits Rouvoet


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *