Net weer terug van een reis door Roemenië. Zaterdag 13 april vertrokken we om 04:00 vanaf huis naar Dortmund en vandaar vlogen we naar Targu Mures in Roemenië. We werden opgehaald door iemand van Phoneo waar we dat weekend te gast waren. Ronald Wolthuis had mij gevraagd om die zondagochtend te spreken in de samenkomst, iets wat ik graag aannam. Het was een heerlijk dienst en geweldig om te zien hoe Ronald en zijn vrouw Pauline Wolthuis samen met hun kinderen zich bewogen in het werk van Phoneo.

Fam. Wolthuis met vertaalster op het podium


Voor de rest van de zondag hebben we samen opgetrokken en gesproken over wat we samen zouden kunnen betekenen voor de vele Roemeense meisjes die zich in de prostitutie bevinden of er dreigen in te komen. Op korte termijn zal daar een huis zijn waar meisjes terecht kunnen en geholpen zullen worden om herstellen van hun innerlijke pijnen en hun leven weer op te bouwen.

Karpaten in Roemenië


De volgende dag was een lange dag in de auto om vanuit Targu Mures naar Constanta te komen. Bijna 12 uur onderweg over merendeel kleine en soms slechte wegen. Maar wel een mooie rit o.a. door de Karpaten.

In de drie dagen daarna hebben we gesproken met verschillende voorgangers in o.a. Festesti, Braila en Galati. In Constanta nog een ontmoeting gehad met iemand van de basis van Jeugd met een Opdracht Die interesse had in ons werk en misschien zelf iets voor deze meisjes wil gaan betekenen. In dit gebied is de maffia erg actief om meisjes te ronselen. Mensen weten dat het probleem er is maar hebben geen idee van de omvang van deze problematiek. Laat staan dat er iemand is die er iets aan doet. Wij werden van harte uitgenodigd om terug te komen en aan een grote groep mensen te delen wat er mis is en wat we er samen aan zouden kunnen doen. Dit betekent dat wij begin juni teruggaan om op twee verschillende plekken een conferentie te hebben met voorgangers en jeugdleiders van diverse kerken en gemeentes, Tevens zullen daar ook aanwezig zijn mensen van de plaatselijke overheid die ons toegang kunnen verschaffen tot de scholen zodat wij daar kunnen spreken over wat er met de meisjes gebeurd. Een voorganger vertelde dat uit zijn gemeente vier meisjes naar het westen waren gegaan om daar in de prostitutie te werken.

Mooie mensen ontmoet


In het weekend heb ik gesproken in een paar kleine zigeunergemeentes en een boodschap gebracht om niet alleen naar je omstandigheden te kijken om uiteindelijk zelfs te gaan geloven dat ben ik! Samen hebben we de DVD de Butterfly Circus bekeken van Nick Vujicic. Deze film heeft bijzonder veel indruk op de mensen gemaakt en ons veel gespreksstof met elkaar gegeven.

De toekomst van Roemenië


Die zaterdag hadden we overdag een jeugddag, met zo’n 50 jonge mensen hadden we een geweldige dag over; achter je droom aan te gaan en niet alleen je onmogelijkheden te zien maar mogelijkheden te gaan creëren, elkaar daarbij te helpen en te stimuleren. Aan het eind van de dag gingen we in groepjes van 6 uit elkaar om de positieve kwaliteiten dingen die we in elkaar zien te benoemen. Dit was volslagen nieuw voor ze maar werd enthousiast ontvangen en uitgevoerd. Ook deze dag de Butterfly Circus bekeken. ‘s-Avonds met een kleinere groep bij ons gastgezin nog veel nagepraat, gezongen en gelachen.

Met deze zigeunerjongeren samen zingen is heel speciaal

Die dag viel ons een bepaald meisje op waarin wij alle symptonen van een slachtoffer van mensenhandel zagen, uiteraard hebben we dit gedeeld met de jeugdleider en het bleek dat onze indruk niet voor niets was. Er wordt nu gekeken wat we voor dit meisje kunnen doen.

Op maandag nog een mooi nieuw project bezocht waar we mee zullen gaan samenwerken. Een centrum Open Door foundation dat net als Phoneo om prostituees wil helpen. We hadden een bijzonder prettig gesprek en hopen samen vele meisjes te kunnen helpen.
 
Het was een bijzondere reis met veel nieuwe ontmoetingen en nieuwe contacten. Nu terug in Amsterdam en alweer op straat geweest. Hier de meisjes bezoeken en te helpen is echt fantastisch maar een waarschuwend geluid te laten horen in hun thuisland en daar samen projecten te starten om de dames daar te helpen is voor hen veel beter.
 
En jij kunt zoals altijd weer meedoen. Schouder aan schouder in gebed, financiele ondersteuning en wellicht iets te doen in uw eigen omgeving.
 
Neem eens contact met mij op via frits@fritsrouvoet.nl of 06 54985459
 
Stichting Blood-n-Fire is ANBI erkend en uw gift is aftrekbaar.
Giro 4103912 tnv STICHTING BLOOD-N-FIRE
 
 
 
 
 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *