Verkocht om in de prostitutie terecht te komen

In februari van dit jaar bezocht ik met een groepje roemenen een aantal kleine zigeunerdorpjes. In Amsterdam en Antwerpen zie we zo ontzettend veel meisjes terug uit heel Oost Europa en dan met name met een zigeunerachtergrond. Hun situaties zijn voor ons niet voor te stellen. Ik weet niet wat het is om verkocht te worden door je man, je oom of je broer. We spraken nog niet zo lang geleden een meisje die verkocht was aan een pooier en in Wenen vastgehouden werd en daar in een club moest werken. Op een bepaald moment wist ze te ontsnappen en kwam maar naar Amsterdam toe omdat ze gehoord had dat ze daar als vrije prostituee makkelijk geld kon verdienen. Maar dat viel dus tegen en nu had ze helemaal niets, ze zat samen met een andere prostituee op een klein appartementje en moesten gezamenlijk daar een kapitaal voor betalen. Het raam waarachter ze werkte kon ze nauwelijks betalen, de huur voor het appartementje lukte niet laat staan dat je geld over hebt om naar je kinderen in je thuisland te sturen. Daar een huis te huren, werk te vinden en hopen dat je op den duur je kinderen terug kan krijgen. In één woord “uitzichtloos” dus.

Verhalen als deze komen we regelmatig tegen en ik vroeg mij af; waarom gebeurdt er niets in hun thuis situatie. Waarom geloven deze meisjes of hun ouders al die mooie verhalen dat ze direct kunnen werken in een restaurant danwel als aupair. De mensen in deze kleine dorpjes wisten niet beter kwam ik tot de ontdekking dat ze inderdaad een leuke baan hadden. Dat bewees die leuke foto toch in dat restaurant en kijk eens wat een leuke collega’s om haar heen. De mensen waren geschokt toen ik ze vertelde dat nagenoeg al die jonge meiden achter het raam terecht kwamen. Wanneer meisjes met ons uitstappen maken we mee dat hun ouders ze vragen of ze toch alsjeblieft terug gaan naar hun vriend zodat ze weer kan gaan werken in zijn restaurant. Deze meisjes zitten echt in situatie waar ze menselijkerwijs niet meer uit kunnen komen. In het begin zien we ze achter het raam staan onwennig en er zo niet thuishorend en al heel snel is die verandering daar. Ze worden hard en wat afstandelijk, trachtend zich staande te houden, alleen in een wereld vol onzekerheden en zonder toekomst.

In februari mochten we een begin maken om samen met de zigeuners een waarschuwend geluid te laten horen in deze kleine dorpjes. Schouder aan schouder net zoals hier in Holland. We komen daar niet aan met bakken vol geld maar wij helpen hun meisjes hier in Holland en zij kunnen daar een waarschuwend geluid in hun omgeving laten klinken. Ze kunnen hun eigen dochter, nichtje of buurmeisje waarschuwen wanneer die naar West Europa willen gaan.

Aanstaande zaterdag vertrek ik weer voor 10 dagen naar Roemenië om met het team in Boekarest verder plannen te ontwikkelen. Ik zal daar met diverse Roemeense en Hollandse organisaties overleggen om samen te zien hoe er een netwerk kan onstaan zodat een goede voorlichting kan ontstaan en wanneer vrouwen terugkeren naar hun land er een vangnet is dat ze de ze opvangt en naar hun omziet. Ik zie er echt naar uit om een dag met de jeugd van diverse zigeunerkerken op te trekken als ook een dag met de leiders van deze kerken. Dan nog eens hier en daar spreken in diverse kerken.
De laatste dag zal Elisabeth van Seventer van Jij Bent Uniek een DISC training verzorgen zodat het team steviger in zijn schoenen staat en zicht heeft op wie het beste op welke plek kan gaan staan met zijn of haar karakter. Kortom een drukke en intensieve tijd maar ik zie er echt naar uit.

Regelmatig zal ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, korte berichtjes via Facebook en Twitter zoals u van mij gewend bent. Daarnaast af en toe een blog met wat meer informatie.

Ook u kunt weer betrokken zijn; als eerste door voor ons te bidden maar ook heel praktisch. Ondersteun deze reis door een gift waardoor we de kosten kunnen dekken. Deze zijn ongeveer
€ 1000,00. En wanneer we meer binnenkrijgen wij de leiders en de jeugd ook een maaltijd kunnen aanbieden wanneer zij een dag bij ons zijn.

Uw bijdrage kan worden overgemaakt naar Giro 4103912 tgv STICHTING BLOOD-N-FIRE ovv Roemenië. Blood-n-Fire is een ANBI erkende stichting zodat uw gift aftrekbaar is voor de belasting.

Een hartelijke groet vanuit hartje Amsterdam,

Frits Rouvoet.
www.fritsrouvoet.nl


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *