Moet een school met de kinderen naar de wallen

Al een aantal keren twitterde ik over de groepen kinderen die we regelmatig op de wallen zien rondlopen. Ik bedoel dan de georganiseerde tripjes vanuit scholen. We zien regelmatig kinderen rondlopen van rond de 12 jaar. Meestal met manlijke leerkrachten die meer hebben oog voor de prostituees achter de ramen dan voor wat er in de groep gebeurd.

De reacties van de kinderen zijn heel verschillend,sommige jongens weten zich met hun houding geen raad en lopen wat verlegen rond. Andere jongens lopen een partijtje stoer tegen elkaar te doen over (ik gebruik nu even hun woorden) die lekkere wijven. Een paar meisjes proberen daar te lopen of het allemaal heel gewoon is en van een enkel meisje zie dat ze zich zeer ongemakkelijk voelt. Voor die meisjes is het heel onveilig op de wallen, het herinnert ze aan die keren dat ze misbruikt zijn.

Een aantal maanden geleden was ik op een congres over loverboy problematiek en daar waren veel mensen die werkzaam zijn met jeugd. Onder andere  hulpverleners en directeuren van scholen, veel professionals in ieder geval. Tot mijn verbazing meende de meesten van de aanwezigen dat het tot de maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen behoort om met de school naar de wallen te gaan. We spreken hier ook over groep 8 van de basisschool. Wanneer we beginnen over preventielessen op de basisschool over loverboys dan vinden velen deze kinderen nog te jong zijn of er is geen geld voor. Ik denk dat ik mij dan terecht afvraag of deze kinderen wel oud genoeg zijn om naar de wallen te gaan en waarom hebben we daar wel geld voor over.

Gisteren ook weer, we stonden met twee prostituees in de deuropening te praten toen er een groep gniffelende jochies langs kwam. Ergens achteraan liepen de twee leerkrachten vrolijk mee. De twee prostituees reageerde ontzettend fel naar de leerkrachten of ze dit normaal vonden met een groep jonge kinderen daar rond te lopen. De leerkrachten lachte wat en haalde hun schouders op en liepen door.

Naar mijn mening moet dit echt stoppen, jonge kinderen horen leuke uitstapjes te maken of naar bezichtiging van het één of het ander waar ze echt wat van leren. Het wordt steeds normaler dat kinderen op de wallen komen, soms alleen of als  tourist met hun ouders. Laats stond een joen van een jaar of 14 te onderhandelen met een prostituee over de prijs. Ze wees hem af en adviseerde hem zijn zakgeld anders te besteden.

Ouders, u kunt invloed hebben op de school van uw kinderen wat ze gaan bezoeken. Of laat uw kind anders niet meegaan. We moeten onze jonge kinderen beschermen voor wat ze zien en dat niet aan een school overlaten wat die vind wat bij de maatschappelijke ontwikkeling behoort.

Tanja Blokland van Bright Fame verzorgt preventielessen over de loverboy problematiek. U kunt haar uitnodigen via tanja@brightfame.nl

Een hartelijke groet

Frits Rouvoet


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *